Skrivekurs

Vi arrangerte kurs online høsten 2021 for medlemmer som ønsker å skrive om ditt eget liv og hvordan det er å leve med diagnosen din.

Kjersti Wold (t.v.) og Siri Amalie Oftestad er kursledere. Magnus Harding vil følge kurset som sitt feltarbeid i sine studier.

Høsten 2021 arrangerte vi det digitale skrivekurset «Helsefremmende skriving koronatid» for medlemmer i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) eller PEF-ung.
 
Skrivekurset gikk over disse tre helgene (lørdag og søndag):
  1. 11.-12. september
  2. 23.-24. oktober
  3. 27.-28. november
Målet med skrivekurset er at deltakerne slipper løs kreativiteten og formidlingstrangen, slik at det oppstår fortellinger og dikt. Tekstene samles til
slutt i en bok, som utgis av Psoriasis- og eksemforbundet (PEF). Og det er opp til den enkelte om det føles riktig å skrive under fullt navn eller å være anonym.
 

Hvem som helst kan delta

Vi har fått støtte fra Stiftelsen Dam til prosjektet, og skrivekurset ledes av
Kjersti Wold og Siri Amalie Oftestad. Wold har skrevet bøkene «Helsefremmende
skriving» og «Skriv ditt liv» og er en dreven kursholder.
 
 Hva er egentlig helsefremmende skriving?
 
– Helsefremmende skriving handler om verdien av det å uttrykke seg fritt,
ærlig og kommuniserende. Det handler om å finne nye innfallsvinkler til fortellingen om deg selv, og ikke minst handler det om å åpne opp for egen kreativitet og frigjøre ressurser som kan bidra til å øke livskvaliteten.
 
– Bør du ha forkunnskaper om å skrive for å delta på skrivekurset?
 
– Hvem som helst kan delta. Om du som leser dette nå, merker en umiddelbar
interesse, kan dette tilbudet være noe for deg. Du trenger ingen spesifikk skriveerfaring fra før. At du er nysgjerrig og åpen er det viktigste. Dette er et
prestasjonsfritt kurs, og det handler først og fremst om skriveglede og de
godene som er knyttet til det å finne en kanal for eget uttrykk, sier Wold.
 

– Stor hjelp

Magnus Harding er masterstudent i antropologi ved Københavns Universitet. Han vil følge skrivekurset som en del av sitt feltarbeid for å undersøke sammenhengen mellom kreativ skriving og helse. I tillegg til å følge kurset, vil han
intervjue deltakerne.
 
– Jeg har alltid skrevet mye, både dagbok og noveller, og siden jeg var veldig ung har jeg også skrevet sangtekster. Så det med å bearbeide verden gjennom skriving, er noe jeg alltid har tenkt er nødvendig. Det var likevel ikke før i vinter at jeg opplevde at det helsefremmende potensialet åpnet seg for meg. Jeg hadde hatt en tung høst, var deprimert og tynget av sykdom i familien. Jeg deltok derfor i et kurs som het

«Writing the Journey», hvor vi på hvor vi på en meget direkte måte forsøkte å arbeide med traumatiske og vanskelige opplever gjennom skrivingen. Det var en stor hjelp for meg, forteller Magnus Harding.

– Dikt kan lindre

Siri Amalie Oftestad har gitt ut flere diktsamlinger. Hun håper på å tenne en gnist hos kursdeltakerne, slik at de synes det er gøy å skrive. Og hun tenker at dikt kan være være helsefremmende.
 
– Dikt er jo tradisjonelt sett på som en veldig subjektiv form for skriving. Når man skriver lyrikk er man ikke nødvendigvis avhengig av å følge opp en historie med start, begynnelse og slutt. Det er heller ikke nødvendigvis slik at teksten må få frem
et tydelig tema med hovedpersoner. I lyrikk går man ofte mer direkte inn på en følelse og tanke ved at man kan skrive på en måte som ikke alltid følger et logisk oppsett. Jeg tenker derfor at å skrive dikt ut ifra en sykdom som under dette kurset, kan være lindrende fordi det går så tett på. Jeg kjenner på en stor frihet når jeg skriver dikt. Alt er liksom mulig!
 
Artikkelen er hentet fra Hud & Helse nr. 2 - 2021. 
 

Påmelding

Ta kontakt med kommunikasjonsansvarlig Eldrid Oftestad i PEF på epost eldrid.oftestad[at]pefnorge.no hvis du har spørsmål om prosjektet.