Automatisk frikort uten å søke

01.06.2010

Fra 1. juni får norske pasienter automatisk tilsendt frikort i posten når egenandelen på 1840 kroner er innbetalt. Har du betalt mer, blir dette automatisk tilbakebetalt.

Alle som passerer frikortgrensen for egenandeler på helsetjenester og medisiner i løpet av et kalenderår, har krav på frikort. I dag må du samle kvitteringer og søke frikort hos NAV. Dette vil det bli slutt på. Den nye ordningen skal sikre at alle med rett til frikort får oppfylt rettigheten sin på en enklere måte.

Når egenandelen på 1840 kroner er innbetalt, vil frikortet bli automatisk tilsendt i posten. Sammen med kortet, får du en oversikt over de egenandeler du har innbetalt. Det anbefales derfor å bruke kvitteringskortet som før, og ta vare på kvitteringer for egenkontroll.

Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) overtar utsendelsen av frikort fra NAV 1. juni. I forbindelse med overtakelsen har HELFO opprettet egen telefontjeneste, i tillegg til eksisterende webside og annet informasjonsmateriell for å kunne bistå brukere som har spørsmål.  

Gjelder ikke pasientreiser
Pasientreiser blir ikke automatisk registert i overgangsåret 2010. I år må pasientene selv sende inn egenandeler fra pasientreiser, med rekvisisjon for registrering. En egen hvit slipp på kvitteringskortet for egenandeler er tilpasset slik innsending.

Den nye frikortordningen vil heller ikke omfatte egenandelstak 2. Dette gjelder eksempelvis undersøkelse og behandling hos fysioterapeut, eller enkelte former for tannlegehjelp.

Dersom du ikke ønsker å motta automatisk tilsendt frikort, kan du reservere deg mot ordningen ved å kontakte HELFO. Da er du selv ansvarlig for å samle kvitteringer, samt søke om frikort.

-----------------
Les mer om automatisk tilsendt frikort på nettsidene www.helfo.no/frikort. Frikorttelefonen har telefonnummer 815 70 050.

Pasientreiser har telefon 05 515 og webside www.pasientreiser.no, dersom du har spørsmål vedrørende egenandeler for pasientreiser.

Tilbake