Best uten følelser

06.06.2014

Sterke følelser kan føre til svært plagsomme eksemutbrudd for de som lever med atopisk eksem. - Helst skulle jeg hatt et humør på null, som verken går opp eller ned, sier Aina, som har hatt atopisk eksem hele livet.

Denne artikkelen er hentet fra Norsk Helseinformatikk - nhi.no.

Aina er 24 år, og har hatt atopisk eksem hele livet. Da hun var spedbarn fikk foreldrene hennes beskjed om hva hun led av, men det tok en stund før de forsto hva atopisk eksem var.

- Jeg husker at foreldrene mine prøvde å lindre kløen da jeg var liten. Pappa kunne snurre meg rundt i en stol, mens mamma viftet på meg med en håndduk. En annen ting jeg husker fra den tiden, var at jeg hadde på meg en acrylgenser som klødde så fryktelig. Den gangen visste vi ikke at acryl var noe som kunne utløse eksemet.

Slitsomt i eksamensperioder
- Hvordan er det å leve med atopisk eksem?
- Det går. Om nettene klør jeg meg mye i søvne, og våkner 3-4 ganger hver natt av at jeg er varm og oppkavet. Kosmetologisk kan det være plagsomt, det er ikke lett å gå med fine klær, spesielt ikke korte topper som er så populære nå. Dersom det er veldig tørr luft på skolen eller jobben, blir kløen veldig ille, alt jeg vil da er å dra hjem for å smøre meg.

Det er mest slitsomt i eksamensperioder og lignende. Alt som har med stress eller forandringer å gjøre, forverrer ting. Enten jeg er glad, spent, trist eller sint. Egentlig bør jeg ha et humør på null, som verken går opp eller ned.

- Hvor mye tid bruker du på behandling hver dag?
- Når jeg står opp om morgenen må jeg smøre hele kroppen fra topp til tå, og det kan fort ta 30-45 minutter. Mange ganger har jeg ikke lyst til å stå opp i det hele tatt, fordi huden er så tørr og stram at jeg ikke har lyst til å røre meg. Jeg smører meg flere ganger for dagen, smører og klør om hverandre, og bruker nok en del krem. Men noen dager er selvfølgelig bedre enn andre, sier Aina.

Legene lar mye gå på skjønn
- Hvordan opplever du kontakten med legen når du går dit?
- Jeg synes det er helt greit å gå til legen, men det er ikke sikkert du får vite hvilke muligheter du har med en gang. Det virker som om ting går mye på skjønn, og legene snakker mest om det de selv har tro på. Enten det gjelder forskjellige typer medisiner som lindrer, at man kan gå på sykehuset for å ta sol gratis, at man kan legges inn på sykehuset for behandling, forskjellige typer kremer... Kanskje finnes det bedre alternativ enn de som blir formidlet til oss.

- Er det andre ting enn medisiner og kremer/salver som hjelper mot eksemet?
- Jeg har prøvd alternativ behandling, blant annet akupunktur. Nå prøver jeg noe nytt, nemlig å kutte ut en del matvarer. Tidligere har jeg spurt leger jeg har brukt om å få sjekke om jeg har noen form for matvareallergi, men de mener at jeg har hatt eksemet for lenge til at det er noen vits i å gjøre det. Selv merker jeg at det har blitt bedre etter at jeg har kuttet ut en del matvarer.

- Har eksemet påvirket ditt forhold til gutter?
- Jeg tror det var bra at jeg møtte forloveden min om sommeren. Eksemet er mye bedre når det er sommer og varmt ute. Jeg tror faktisk ikke han visste at jeg hadde eksem da vi ble sammen, fordi det var veldig fint da. Etterhvert som man blir kjent med hverandre, og stoler på hverandre, er det ikke så vanskelig, men det er ikke bare enkelt før man kommer så langt. Det er ikke alltid man føler seg like pen, og da er det ikke så veldig om å gjøre å vise seg frem.

Egentlig tror jeg dette går på det samme som å måtte skifte i gymmen, eller etter trening. Det kan være vanskelig å vite at andre ser på deg og kroppen din.

Måtte velge bort yrker
- Er det noe du har måttet forsake på grunn av eksemet?
- Det er en del yrker jeg har måttet velge bort. Det vil også vise seg om mitt valg, om å bli journalist kan være vanskelig å kombinere med atopisk eksem. Kanskje blir det rett og slett for stressende. Jeg merker jo nå også at det enkelte dager kan være vanskelig å konsentrere seg om skolearbeid på grunn av kløen.

- Hva slags forhold har du til kroppen din?
- Kroppen min og jeg går godt overens. Jeg er så vant til å leve med det, sånn sett er det ikke et stort problem. Selv om det kunne vært godt å slippe å tenke på det, smiler Aina.

Les også: Farlige dietter.

(Kilde: www.nhi.no)

Tilbake