Biologisk behandling for HS

09.01.2019

Nå kan også HS-pasienter få biologisk legemiddel. Det bestemte Beslutningsforum for nye metoder på sitt desembermøtet.

Bilde: Biologisk behandling for HS

På møtet i Beslutningsforum for nye metoder 17. desember ble det bestemt at det biologiske legemiddelet Adalimumab (Humira®) innføres til behandling av moderat til alvorlig hidradenitis suppurativa (HS). Det betyr at det er blitt enigheten om pris for dette legemiddelet, slik at medisinen får offentlig finansiering og kan taes i bruk på sykehus.

Gladnyhet

Dette er en gledelig nyhet for Psoriasis- og eksemforbundet (PEF), som i flere år har jobbet for at denne pasientgruppen skulle få muligheten til å benytte seg av en biologiske behandling. 

– PEF er veldig fornøyd med at Humira innføres til behandling av moderat til alvorlig hidradenitis suppurativa (HS) fra 01.02.2019. PEF har jobbet med denne saken fra 2015, og det er derfor flott å se at vårt påvirkningsarbeid har ført fram. Tilgangen til denne potente behandlingen vil kunne føre til at flere med alvorlig HS vil kunne stå i arbeid, samtidig som livskvaliteten vil kunne få et betydelig oppsving, sier Terje Nordengen, generalsekretær i PEF.   

Godkjent for tre år siden

For tre år siden ble Humira godkjent som behandling for pasienter med moderat til alvorlig HS. Dette skapte forventninger hos denne pasientgruppen og mange av medlemmene i PEF som har HS. PEF ble derfor skuffet over at det ikke var mulig å komme til enighet om pris for dette legemiddelet, som førte til at legemiddelet ikke kunne tas i bruk til behandling av norske HS-pasienter. PEF har flere ganger uttrykt sin skuffelse over dette til Beslutningsforum for nye metoder, og det er derfor gledelig at PEF er blitt hørt. 

– Vi i HS-utvalget til PEF sender en takk til Beslutningsforum for nye metoder for en real julegave. Dette betyr at flere av oss med HS får muligheten til å unngå smerter, lukt, puss og få mer overskudd, sier Ruby Reppe og Geir Karlsen i HS-utvalget.

Her kan du lese beslutningen fra Beslutningsforum for nye metoder (HS-saken er sak 154-2018)

Hva er HS? Her finner du mer informasjon om sykdommen

Av: Eldrid Oftestad

Foto: Mostphotos

Tilbake