Bør jeg ta en tredje vaksinedose?

07.09.2021

Folkehelseinstituttet anbefaler mennesker med nedsatt immunforsvar om å ta en tredje dose av koronavaksinen. Usikkert om det gjelder pasienter som går på biologiske legemidler.

Bilde: Bør jeg ta en tredje vaksinedose?

Regjeringen følger Folksehelseinstiuttets (FHI) råd og begrunner det med at pasienter med  alvorlig svekket immunforsvar på grunn av sykdom eller bruk av immundempende medikamenter har generelt sett dårligere respons på vaksiner sammenliknet med friske personer.

Her kan du lese hva FHIs anbefaling

Venter avklaring fra FHI

Olav Sundnes er hudlege og seniorforsker ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet sier at det foreløpig er usikkert om anbefalingen også gjelder  pasienter med husykdommer eller psoriasisartritt som behandles med biologiske legemidler.

– Det kom i forrige uke beskjed fra FHI om at pasienter med alvorlig svekket immunsforvar skal tilbys en tredje dose koronavaksine. Det er foreløpig ikke helt klart hvem dette skal gjelde, og om dette inkluderer pasienter som står på biologiske legemidler, men dette tror jeg det vil komme klare anbefalinger om i løpet av kort tid, sier han.

Psoriaisis- og eksemforbundet (PEF) følger saken og håper at FHI kommer med en avklaring raskt.

– Hvis du som har en hudsykdom og går på immundempende legemidler og er usikker på om dette, vil vi råde deg til å ta kontakt med din lege, sier Mari Øvergaard, generalsekretær i PEF.

Trygt med koronavaksine

Sundnes påpeker at vi fortsatt kan si med rimelig sikkerhet er at det er helt trygt å ta vaksinen selv om en står på immundempende medisiner.

Det er som forventet rapportert om forverring av hudplager og andre hudbivirkninger i forbindelse med vaksinen, men ingen alvorlige bivirkninger som har relasjon til immundempende behandling. Koronavaksinene er ikke-levende vaksiner i motsetning til for eksempel vannkoppvaksinen og vaksinen mot gulfeber. Levende vaksiner skal man ikke ta når man har nedsatt immunforsvar.

Foto: iStock

 

 

Tilbake