Byttestudien: 250 pasienter inkludert

30.01.2015

250 pasienter er nå inkludert i byttestudien, som undersøker om det er trygt for pasienter å bytte til biotilsvarende legemidler.

Bilde: Byttestudien: 250 pasienter inkludert

Det melder nettstedet Dagens Medisin. Status for byttestudien, som inkluderer pasienter med psoriasis og psoriasisartritt, ble presentert under LIS-seminaret i Bergen torsdag 29. januar.

Både i Norge og internasjonalt er det stor interesse knyttet til NOR-SWITCH, eller byttestudien, som pågår i Norge. Studien undersøker om bytte fra det biologiske legemiddelet Remicade til biotilsvarende infliksimab (Remsima) er like effektivt og trygt. Dersom studien kan svare ja på dette, vil det bety reduserte kostnader og at flere pasienter kan få behandling – ettersom Remsima er langt billigere enn originalen.

Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS) konkurranseutsetter hvert år legemiddelinnkjøp for offentlige sykehus, og i fjor ble Remsima priset 39 prosent billigere enn originalen. Det er stor spenning til resultatet av årets anbudsprosess, som foreligger torsdag.

- Veldig fornøyd

Siden byttestudien åpnet for inkludering av pasienter 1. oktober i fjor, er nå 250 pasienter inkludert. Målet er at totalt 500 pasienter skal følges i 52 uker etter randomisering.

- Vi er veldig fornøyd med at 250 pasienter er inkludert, sier Kristin Kaasen Jørgensen, overlege ved Akershus universitetssykehus. Hun forteller at de regner med å ha inkludert ytterligere 250 pasienter innen april/mai i år. Studien avsluttes neste vår, og de første resultatene er ventet høsten 2016.

Studien rekrutterer pasienter med leddgikt, spondyloartritt (Bekhterevs sykdom), psoriasisartritt, ulcerøs kolitt, Crohns sykdom og psoriasis, som har vært behandlet med Remicade i minst seks måneder. Hittil er Crohns sykdom den vanligste sykdommen blant studiedeltakerne, opplyser Jørgensen. Av pasientene som deltar er det helt tilfeldig om man får den ene eller den andre behandlingen.

- Vi var bekymret for hvorvidt pasientene ville ønske å delta i studien, ettersom vi spør pasienter som har vært stabile på Remicade. Men samlet sett er vi overrasket og takknemlig over at så mange har sagt ja, sier overlege Guro Goll ved Diakonhjemmet sykehus.

- «Norsk helsevesen har gitt meg så mye i så mange år, at jeg ønsker å gi noe tilbake», er grunnen mange oppgir når de sier ja. Det er nesten litt rørende, sier Goll.

Tilbake