– Det er flaut å lukte bylleverk

24.03.2017

Ruby Myhren (32) hadde en smertefull pubertet. Det hun trodde var kviser, viste seg å være illeluktende byller. I dag har hun lært seg å leve med HS.

Bilde:  – Det er flaut å lukte bylleverk

– Det føles som noen stikker deg med en kniv eller brenner deg med en sigarettstump, samtidig som det dunker innenfra, forklarer Ruby Myhren til NRK.

Ruby var i tenårene da hun oppdaget byller på kroppen. Hun tenkte det var knyttet til puberteten, men etter hvert ble det ekstremt smertefullt. Ruby ble diagnostisert med den alvorligste graden av hudsykdommen Hidradenitis Suppurativa (HS).

HS er en betennelse i svettekjertlene som kan oppstå i hårsekkene i armhulen, lysken, rundt kjønnsorganer, i endetarmen eller under brystene. Altså i områder der man har svettekjertler. Sykdommen gjør at du får byller, kuler eller kviser, som kan sprekke og skille ut illeluktende verk.

Mye borte fra jobb

– Det er flaut å lukte bylleverk, sier Ruby, som i mars var en av pasientene i NRK-serien «Hva feiler det deg» (episode 8). Ruby er også tillitsvalgt i Psoriasis- og eksemforbundets HS-utvalg, som aktivt jobber for å øke oppmerksomheten rundt sykdommen.

De store byllene gjør at mange isolerer seg. Ruby unngikk i stor grad sosiale aktiviteter i starten, og holdt seg stort sett hjemme. Så bestemte hun seg for å være åpen om sykdommen.

– Jeg hadde vært mye borte fra skole og jobb, og var redd for at folk skulle tenke at jeg var lat. Jeg la ut en status på Facebook og prøvde meg på en humoristisk vinkling for at folk ikke skulle synes synd på meg. Jeg var redd for at folk skulle synes jeg var ekkel, men jeg fikk bare positiv respons, sier Ruby.

Les hele saken om Ruby, HS og behandling på NRK.no.

Tilbake