Diagnose med tillegg

25.04.2018

Owe Stangeland har psoriasisartritt. Men han har ikke bare fått denne følgesykdommen. Å ha psoriasis kan bety økt risiko for følgesykdommer.

Bilde: Diagnose med tillegg

Den tidligere forbundslederen i Psoriasis- og eksemforbundet fikk vanlig psoriasis da han var 13 år gammel. Siden den tid var han lagt inn på sykehus for behandling årlig og var på minst en behandlingsreise årlig i mange år.

– Jeg har en spesiell type psoriasis, generalisert pustuløs psoriasis med erytrodermi og psoriasisartritt. Jeg får væske i psoriasisen, og dermed blir det en del vann og feber. Det er forholdsvis enkelt å behandle på sykehuset, men ikke egenbehandlingen. Jeg har brukt mye Methotrexate og cellegift.

PsA-diagnosen

Da Stangeland var 27-28 år fikk han diagnosen psoriasisartritt (PsA), som regnes som en følgesykdom av psoriasis.

– Og så begynte det å balle på seg. Jeg var ufør i seks år fordi det ikke var noe behandling jeg kunne få, og de behandlingsformene som fantes ikke fungerte godt nok til at de kunne holde meg så frisk at jeg kunne jobbe, forteller han.

Dette utdraget er hentet fra Hud & Helse nr. 1 2018. Les hele intervjuet på nettsiden Levmedpsoriasis.no

Om følgesykdommer

Ifølge hudlege Kjersti Danielsen ved Nordnorsk Hudlegesenter i Tromsø er følgesykdom en sykdom som kommer som følge av en annen sykdom, for eksempel er lammelse etter polimyelitt en følgesykdom. Ved psoriasis snakker vi ofte om at det er en sykdom er assosiert med flere komorbiditeter. Det betyr at det er andre sykdomstilstander som opptrer hyppigere sammen med sykdommen, uten at de står i sikker årsakssammenheng. Et eksempel på det er psoriasis og hjerte- og karsykdom.

Les mer om følgesykdommer:

Nyttig info om følgesykdommer på Levmedpsoriasis.no

Og på Hudportalen.no finner du også mer informasjon om psoriasis og følgesykdommer.

Tilbake