Historisk sus over Hud & Helse

25.03.2022

I årets første utgave av Hud & Helse møter du blant annet Else Marie Fladby, hudavdelingens historiebærer på Rikshospitalet. Bladet sendes ut med et jubileumshefte og råd om hudvennlig hånddesinfeksjon.

Bilde: Historisk sus over Hud & Helse

Denne utgaven tar for seg behandlingsutviklingen av hudsykdommer og psoriasisartritt. Vi ser på hva som som er skjedd, men også hva vi tror vil skje i fremtiden på behandlingsfronten.

Behandling i fremtiden

– Det vil komme mer avansert og målrettet behandling både som kremer og som tabletter og injeksjoner, sier hudlege Teresa Løvold Berents om behandling av atopisk eksem.

– Jeg tror at HS vil følge samme spor som psoriasis og atopisk eksem når det gjelder utviklingen av behandlingsalternativer – og selvfølgelig det er gode nyheter for våre pasienter, sier hudlege Thrasyvoulos Tzellos om diagnosen hidradenitis suppurativa.

 Få verktøy

Hudlege Jan-Øivind Holm forteller at det har vært utfordrende å behandle kronisk urtikaria. Han har vært hudlege i 40 år.

– Da jeg begynte i faget, var kronisk urtikaria mildt sagt utfordrende, og som hudleger hadde vi ikke mange verktøy, sier han.

– Fra 1950-tallet har det skjedd noe nytt hvert ti-år innen behandling av psoriasis, sier hudlege Flora Balieva i sin historiske kommentar om behandlingsutviklingen innen psoriasis og andre hudsykdommer.

Ifølge revmatolog Karen Minde Fagerli var det først på 60-tallet at psoriasisartritt (PsA) ble definert som en egen sykdom. Hun har tro på fremtiden for behandlingen av PsA-pasienter.
– Det er utvikling av flere legemidler, og legemidler både utviklet for hudpsoriasis, revmatoid artritt og spondyloartritt testet hos pasienten med psoriasisartritt, sier hun. 

Under huden på historien

I Hud & Helse kan du altså lese om pleiemedhjelper Else Marie Fladby på sengeposten på hudavdelingen på Rikshospitalet. Hun har selv psoriasis og ble headhuntet til sykehuset for å bidra med sin store kunnskap og kjennskap.

– Det er trolig ikke så mange som er takknemlige for sin psoriasis, men det var hudsykdommen som førte meg til den beste jobben jeg kunne fått. Så for meg førte den noe veldig positivt med seg, forteller Else Marie.

– Det har vært en enorm utvikling når det gjelder behandling av hudsykdommer, både medisinsk og sykepleierfaglig. Else Marie er den som har vært med på det meste, hun er vår historiebærer, sier Bodil Mørk Lillehol, seksjonsleder på hudavdelingens sengepost. 

Jubileumshefte

I forbindelse med jubileet har Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) laget et eget jubileumshefte, som sendes ut sammen med denne utgaven av Hud & Helse. Jubileumsheftet inneholder forbundets historie, bilder, hilsener og flere tillitsvalgte forteller om hvorfor de valgte å engasjere seg i PEF.

Råd om hudvennlig håndesinfeksjon

Med denne utgaven av Hud & Helse følger det også med en brosjyre og et klistremerke med råd om hudvennlig hånddesinfeksjon. Det er en del av et prosjekt til Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) som er støttet av Stiftelsen Dam.

PEF har samarbeidet med hudlegeforeningen og foreningen for hudsykepleiere i utformingen av råd for hudvennlig hånddesinfeksjon. Hvis du benytter deg av QR-koden på klistremerket, kommer du rett til rådene og mer informasjon på hudportalen.no.

Mer om Hud & Helse

Bladet sendes ut til medlemmer og andre abonnenter i begynnelsen av april. Det vil også etter hvert bli tilgjengelig i digitalt format på egen nettside. Mer informasjon om den digitale utgaven og lansering kommer på hudportalen.no

Ønsker du mer informasjon om Hud & Helse eller bli abonnent på magasinet? Les mer på hudportalen.no

 

 

 

 

Tilbake