Hud & Helse: Hudsykdommer i allmennpraksis

14.03.2017

Årets første utgave av Hud & Helse ble sendt ut 20. mars. Tema er hudsykdommer i allmennpraksis. Bladet ble sendt også til alle landets fastleger.

Bilde: Hud & Helse: Hudsykdommer i allmennpraksis

Vi ønsker med denne utgaven å sette fokus på hva en pasient med psoriasis, atopisk eksem, HS, andre hudsykdommer og psoriasisartritt bør kunne forvente av behandling hos fastlegen.

Skal legen kun legge til rette for diagnose, og henvise videre til hudspesialist? Eller har en allmennlege kompetanse til å bidra med mer? Og hvordan skal legen følge opp hvis du har psoriasis, leddsmerter og mistanke om psoriasisartritt?

Dette, og mye mer får du svar på i den kommende utgaven. Her følger noen smakebiter.

Innhold:

  • Psykososial byrde ved hudsykdommer: Vi fikk et eksklusivt møte med den internasjonalt anerkjente hudlegen Kim Papp (bildet) under hudlegekongressen EADV i Wien. Han mener mange mennesker ikke anerkjenner den påvirkningen en kronisk hudsykdom kan ha på en persons helse, både fysisk og psykisk.
  • Fastlegen – mer enn en mellomstasjon! Allmennlege Brynjar Saunes Bye er medlem i Psoriasis- og eksemforbundets medisinske råd. Han forteller om fastlegenes kompetanse rundt vanlige og mer sjeldne hudsykdommer, og gir et bilde av hva du som pasient kan forvente av oppfølging.
  • Utenlandske hudleger redder Norge! Leder i hudlegeforeningen NFDV, Petter Gjersvik, skriver om hudlegesituasjonen i en egen spalte. Han mener utenlandske hudleger redder Norge, og at det er et tankekors at et av verdens rikeste land ikke selv klarer å dekke behovet for hudspesialister.
  • Psoriasisartritt hos fastlegen: Fastlegen skal henvise pasienten til revmatolog ved mistanke om psoriasisartritt, sier lege i spesialisering Karen Minde Fagerli ved Diakonhjemmet Sykehus. Hun gir allmennlegene råd i en egen reportasje med fokus på revmatisk sykdom.
  • Psoriasis og følgesykdommer: Vi fortsetter den populære serien om følgesykdommer av psoriasis. Denne gang handler det om tannkjøttsykdommen periodontitt. Hvis du har psoriasis, er det noe mer sannsynlig at du også kan få denne kroniske sykdommen.
  • Skal avsløre hudbetennelse med avansert lys: Hvert år får 2000 babyer atopisk eksem. Om noen år kan legene oppdage sykdommen tidligere ved hjelp av biomedisinsk optikk (fra tidsskriftet Apollon).
  • Hudsykdommen HS – skjult og tabubelagt: Vi har også møtt en pioner innen HS-forskning, som holder til i Dessau i Tyskland. Professor i dermatologi, Christos Zouboulis forteller hvordan forskning og behandling innen HS har utviklet seg fremover bare i løpet av få år.
  • PEF-ung – Psoriasis er ikke noe å skamme seg over: I et spennende portrett blir du bedre kjent med ny nestleder i PEF-ung, Mohammed Omar. Han forteller hva som førte til at han ønsket å engasjere seg for andre unge med psoriasis og atopisk eksem, samt hvordan det å ha psoriasis har preget han i oppveksten.   

God lesning!

Om Hud & Helse:

Hud & Helse er Psoriasis- og eksemforbundets medlemsmagasin. Bladet inneholder nyheter, fagartikler, reportasjer og faste spalter knyttet til behandling, forebygging og mestring av en kronisk hudsykdom og psoriasisartritt. Målgruppen er personer med psoriasis, atopisk eksem, andre hudsykdommer og psoriasisartritt. Les mer her.

Opplag 1. utgave 2017: 12 000 eksemplarer (inkl. fastleger)

Bli medlem og få bladet tilsendt hjem til deg!

Tilbake