Hud & Helse nr. 2

05.06.2019

Det blir mye forskningsstoff og en brosjyre om HS i årets andre utgave av Hud & Helse.

Bilde: Hud & Helse nr. 2

Hud & Helse nr. 2 – 2019 inneholder flere artikler om forskning, som er dette nummerets hovedsak. Forsiden har Tora Marie Norberg illustrert.

Magasinet denne gangen sendes ut til alle landets fastleger, og sammen med magasinet sendes en ny brosjyre om hidradenitis suppurativa (HS). Den er produsert med støtte fra legemiddelfirmaet AbbVie.

Deltakerrollen i forskning

Gro Larsen forteller om sin erfaring som deltaker i klinisk forskning på 80-tallet, noe hun karakteriserer som en blandet erfaring.

– I dag er det nok annerledes enn det var den gangen. Medisinene er annerledes, og jeg kan tenke meg at oppfølgingen er bedre nå. Men jeg hadde nok sagt nei. Kroppen min har vært med på så mye at den har fått nok. Da jeg ble spurt på 80-tallet hadde jeg ikke brukt noen annen behandling enn kortison, så det var litt annerledes enn nå som jeg har gått på mange forskjellige legemidler, forteller hun.

Kontrollgruppen er viktig, mener Jeanett B. Myking i PEF-ung. Hun ble ikke skuffet, selvom fikk placebo som deltaker i et forskningsprosjekt.

Klinisk forskning og helsebudsjett

Fredrik Schjesvold uttalte til Aftenposten 26. april i år at han mener at det er underkommunisert at pasienter som deltar i kliniske studier sparer det offentlige helsebudsjettet for millionbeløp. Det er administrerende direktør Karita Bekkemellem i Legemiddelindustrien (LMI) enig i.

Helse- og omsorgsdepartementet kan også bekrefte dette. Samtidig påpeker statssekretær Anne Grethe Erlandsen at kliniske studier også fører
til en kostnad for helsetjenesten i form av bruk av personell og infrastruktur.

Forskningsnytt

Det skjer en del på forskningsfronten på våre diagnoser psoriasis, psoriasisartritt, atopisk eksem, hidradenitis suppurativa (HS) og kronisk urtikaria både her hjemme og i utlandet. 

Overlege Teresa Løvold Berents skriver at det skjer mye spennende forskning i Norge på atopisk eksem.

– Det forskes på hudbarrieren, inflammasjonen (betennelsen) og mikrobiomet (samling bakterier) og deres betydning for utvikling av atopisk eksem. Det er dessuten flere studier på miljømessige faktorers betydning på utvikling av atopisk
eksem, skriver hun.

I tillegg inneholder magasinet dette:

  • Det er 19 år siden den første biologiske medisinen ble tilgjengelig i Norge for folk med hudsykdommer. Ifølge hudlege Nils-Jørgen Mørk har utviklingen vært formidabel. For Berit Olberg Solbakken betydde denne medisinen at hun kunne jobbe,
  • En ny studie viser at det ikke er publisert noen norske studier på samvalg og psoriasis. Det er behov for økt fokus og flere verktøy, mener sykepleier og postdoktor Marie Hamilton Larsen.
  • Trening er et viktig supplement til den medisinske behandling av psoriasisartritt, ifølge forskning på intensiv trening og fatigue.
  • Overvekt kan føre til økt risiko for psoriasis, viser forskning på NTNU. 
  • Leder i hudlegeforeningen skriver i sin spalte om den grenseløse sykdommen psoriasis.
  • «Jeg er lei av at vi må skjule disse «feilene» våre, jeg er redd for å kjenne på frykt og redsel og skam over egen kropp», skriver Therese Tungland i PEF-ung i sin kommentar om kroppspress.
  • «Endelig følte jeg meg helt hjemme et sted», skrev Aurora Kobernus i PEF-ung Oslo etter å ha deltatt på Oslo Pride i fjor. I år er det igjen mulig å bli med på PEF-ung på festivalen.

Mer om Hud & Helse

Ønsker du mer informasjon om Hud & Helse eller bli abonnent på magasinet: Les mer på hudportalen.no

 

Tilbake