Hud & Helse nr. 4

06.12.2019

Hvordan eldes vi med en kronisk sykdom? I årets siste utgave av Hud & Helse gir vi deg et innblikk.

Bilde: Hud & Helse nr. 4

Det er seniorene som er hovedsaken i Hud & Helse nr. 4 - 2019. 

Vi møter blant annet Svein Jørgen Åkerland (70) fra Ridabu ved Hamar som forteller om et langt liv med psoriasisartritt. Han er usikker på om det er lettere å takle en kronisk sykdom som eldre, men han føler seg mer avslepen.

– Du får jo blikk hvis du er stygg eller hvis du er pen. Jeg har store pigmentflekker, så folk ser på meg i Syden. Men det gjør ikke noe, sier han.

Variert tjenestetilbud

Seniorene er en mangfoldig gruppe, skal vi tro Pensjonistforbundet. Mange av oss må etter hvert på sykehjem, og ifølge Helsedirektoratet er det variasjoner i tjenestetilbudet til eldre i landet.

– Når kommunene mottar pasienter eller brukere med sykdommer som ikke personalet er like godt kjent med, er det et krav i Forskrift om kvalitet og ledelse at personalet skal ha nødvendig kompetanse til å løse oppgaven. Dette gjøres for eksempel ved at sykehjemansatte hospiterer i sykehusavdelinger i en avgrenset periode for å tilegne seg nødvendig kunnskap, eller at spesialisthelsetjenesten gir nødvendig opplæring i kommunene der aktuelle pasienter befinner seg, sier avdelingsdirektør Helga Katharina Haug ved Avdeling Kommunale helse- og omsorgstjenester i Helsedirektoratet.

I tillegg inneholder magasinet dette:

  • Lege Anja Fog Heen forsker på samvalg, begrepet som tar for seg pasientens rettighet til å jobbe sammen med helsepersonell for å komme frem til den beste behandlingen for den enkelte. 
  • De fleste eldre har tørr hud. Undersøkelser viser at 85 prosent av eldre i Norge opplever det. – Dette har mye med klima og livsstilen vår å gjøre, sier Ingrid Fallet, medisinsk markedssjef i Perrigo Nordic.
  • Europso er den europeiske paraplyorganisasjonen for psoriasisorganisasjoner. I høst inviterte Europso til kurs i brukermedvirkning i medisinsk forskning.
  • Det er få psoriasispasienter som snakker med legen sin om behandlingsmål. Dette kom frem i en spørreundersøkelse som ble gjennomført tidligere i år.
  • Medisinsk cannabis virker dårlig mot revmatiske smerter. Dette mener flere europeiske forskere. 
  • Forskning viser at smertenivået er høyt for pasienter med psoriasisartritt som går på biologiske medisiner, selv om betennelsen er lav. 
  • Da Gard Nordhuus gikk på barneskolen var det vanskelig for ham å sitte stille. Da klassen fikk vite at han har psoriasis, ble skolehverdagen lettere.
  • Det ble både moro og alvor, da PEF-ung arrangerte ungdomskonferanse i oktober.
  • Dikt om kløe. 

Mer om Hud & Helse

Ønsker du mer informasjon om Hud & Helse eller bli abonnent på magasinet: Les mer på hudportalen.no

 


 

  

Tilbake