Hud & Helse om genetikk

10.12.2021

Årets siste utgave av Hud & Helse inneholder nyttig og interessant lesestoff om genetisk forskning, helsepolitikk og intervju om eksem med radioprofil Siri Kristiansen.

Bilde: Hud & Helse om genetikk

Hovedsaken denne gangen er genetikk og genetisk forskning om hudsykdommer og psoriasisartritt.

Hudlege Mari Løset forteller om sin forskning på genetisk disposisjon for psoriasis. Hun tror og håper at forskning på genetikk kan gjøre behandlingen bedre.

– Vi ønsker at pasientene skal få en mer målrettet forebygging og behandling. Videre ønsker vi på sikt å lære mer om samsykdommer som hjerte- karsykdom og depresjon, og aller helst, bidra med informasjon som kan redusere forekomsten av disse, Løset.

Hun er lege i spesialisering ved Hudavdelingen ved St. Olavs hospital og postdoktor ved K.G. Jebsen-senter for genetisk epidemiologi ved NTNU. 

Det forskes også på genetikk og andre hudsykdommer som atopisk eksem, hidradenitis suppurativa (HS) og kronisk urtikaria (elveblest). I Hud & Helse forteller leder Anne-Marte Henriksen for HS-registeret HISREG om hva som skjer innen HS-området.

– Dersom man finner en genmutasjon som man kan behandle direkte, vil det kunne ha stor betydning, sier hun.

Arvelig belastet

Hudlege Jan-Øivind Holm innrømmer at man ikke vet mye om genetikk og kronisk urtikaria. Han er førsteamanuensis ved Rikshospitalet og Universitetet i Oslo om genetikk og kronisk urtikaria.

– Urtikaria følger ingen bestemt arvegang. Likevel er jo elveblest vanligere hos personer som har atopisk sykdom, for eksempel atopisk eksem. Mens atopisk eksem hos én eller begge foreldre for eksempel gir en viss risiko for eksem hos barnet, er ikke risikoen for arvelighet ved kronisk urtikaria like tydelig, forteller han. 

Revmatolog Jens Vikse sier at vi i fremtiden kanskje kan inndele pasienter med psoriasisartritt i flere undergrupper etter blant annet genetiske forhold.

– Det kan tenkes at personer med en viss kombinasjon av gener har mer nytte av visse behandlingsformer. På den måten kan en bedre forståelse av sykdomsmekanismer (inkludert genetiske faktorer) bidra til mer persontilpasset medisin, utdyper han.

Vikse er lege i spesialisering i revmatologi ved Stavanger universitetssjukehus og doktorgradsstipendiat ved universitetet i Bergen.

Litt mer om innholdet i utgaven

I tillegg innholder magasinet blant annet dette: 

  • Blir det en ny helsepolitikk med Støre-regjeringen. Statssekretær Karl Kristian Bekeng i Helse- og omsorgsdepartementet svarer på spørsmål på vegne av statsråd Ingvild Kjerkol.
  • Seniorrådgiver Eirik Joakim Tranvåg i Bioteknologirådet ber oss om å være forsiktig med kommersielle gentester.
  • Eksem kan være flere sykdommer, skriver hudlege Petter Gjersvik i sin spalte.
  • Oversikt over virkestoff og legemidler som brukes i systemisk behandling av atopisk eksem, psoriasis, psoriasisartritt, hidradenitis suppurativa (HS) og kronisk urtikaria.
  • Forskningsnytt
  • Hudlege Jose Hernán Alfonso ved Universitetssykehuset i Oslo skriver om kronisk urtikaria. Ifølge han er kronisk urtikaria en underdiagnostisert diagnose.
  • Egne sider med nytt fra Psoriasis- og eksemforbundet og PEF-ung.
  • Minneord om Oddny Hildegunn Høgalmen, engasjert tillitsvalgt i Psoriasis- og eksemforbundet.
  • Helsefaglig rådgiver Astrid Blikstad i Psoriasis- og eksemforbundet svarer på spørsmål i spalten sin "Det er bare å spørre?" 
  • Oversikt over likepersoner i Psoriasis- og eksemforbundet
  • Radioprofil Siri Kristiansen råder andre til å være flinkere enn henne til å finne ut hva som trigger eksemutbrudd. – Det mest plagsomme er at det ikke lar deg være i fred, sier hun om å ha eksem.

Mer om Hud & Helse

Ønsker du mer informasjon om Hud & Helse eller bli abonnent på magasinet? Les mer på hudportalen.no

 

 

 

Tilbake