- Jeg var ganske fortvilet

07.07.2011

Da Marie Brudevold fikk diagnose psoriasis, reagerte hun med fortvilelse. Nå blogger hun imidlertid åpent om sin hverdag med sykdommen på Supermarie.net.

I et intervju med nettstedet Side2.no 6. juli forteller Brudevold om sitt møte med psoriasis. - Jeg har alltid hatt noe jeg trodde var «utslett» bak ørene, samt noe jeg trodde var en tørrflekk på magen. Jeg hadde aldri tenkt så mye over det, før jeg i vinter plutselig fikk røde prikker over hele magen, sier 21-åringen.

Under overskrifter som «leopardsummer», og «life of a leo», skriver Marie humoristisk og alvorlig om det å ha psoriasis. Jenta fra Fredrikstad er mediegrafikerlærling i Luftforsvaret, og tjenestegjør på Rygge flystasjon.

Inspirert av fotoprosjekt
- De første månedene holdt jeg sykdommen «hemmelig» for leserne. Jeg hadde mer enn nok med å venne meg til livet med en vanskelig hud, og var redd for at hvis jeg skrek ut om psoriasisen ville det ødelegge drømmene mine om en fremtid i Forsvaret, med utenlandstjeneste som største ønske. Noe i meg ville likevel dele tanker og følelser rundt sykdommen, forteller Marie Brudevold.

Valget om å være åpen om sykdommen, kom blant annet etter inspirasjon fra FAME-fotografen som hadde laget en bildeserie som het "Vakker med Psoriasis". Fotoprosjektet ble lansert av NPFs ungdomsorganisasjon PSO-ung i 2010.

- Der sto det flotte mennesker som smilte, og man kunne skimte at de hadde hudsykdommen. Jeg tenkte at jeg også ville «stå fram» på den måten og vise at å være et avvik fra det skjønnhetsidealet vi har i samfunnet i dag ikke har noen ting å si; man er like vakker uansett. Jeg føler også at det å slite med hudproblemer, eller å slite med «feil» ved seg selv i det hele tatt, er tabulagt. For å unngå at man blåser opp det man er misfornøyd med hos seg selv til noe større enn det er, hjelper det kanskje å være åpen om det? Det har i alle fall hjulpet meg veldig, mye takket være tilbakemeldingene jeg har fått, forteller Marie.

Krevende liv
Generalsekretær Terje Nordengen i Norsk Psoriasisforbund forteller at psoriasis i dag ses på som en systemsykdom som omfatter langt mer enn huden. Han understreker at NPF er svært glade for at Marie Brudevold snakker åpent om sin psoriasis. - Selv om Psoriasisforbundet fyller 50 år til neste år, er det fortsatt for lite kunnskap om denne sykdommen i samfunnet. Det kan oppleves svært belastende å ha mye utslett, og det blir lett en «ensom» sykdom, spesielt blant unge mennesker. Det er ikke «kult» å fortelle at man har psoriasis, og heller ikke fristende å vise fram sårene. Det blir til at man heller dekker det til, og man blir alene og ensom med sin sykdom. At noen går ut og forteller om det, er derfor veldig viktig også for mange andre med psoriasis, kommenterer Nordengen.

Les hele artikkelen med Marie Brudevold på Side2.no.

Besøk bloggeren "Supermarie" på www.supermarie.net.

Tilbake