Kaster du kvitteringene når du har vært til legen eller fysioterapeuten?

28.01.2008

Det kan du i verste fall tape tusenlapper på. Med ny løsningen skal NAV automatisk kunne få inn opplysninger fra behandlere og apotek.

I fjor benyttet 922.000 nordmenn seg av frikortordningen innenfor helsetjenesten. Og fram til oktober sponset staten frikortmottakerne med medisiner, undersøkelser og behandling verdt mer enn to milliarder kroner, viser de ferskeste tallene fra NAV.
Frikortordningen innebærer at du får enkelte helsetjenester gratis ut kalenderåret etter at du selv har betalt et visst beløp. Men selv om ordningen er godt innarbeidet, er det ikke sikkert alle som har rett til frikort, benytter seg av tilbudet eller er føre var.
- Vi har ikke tall som kan belyse hvor mange som eventuelt burde fått frikort. Men vi kan ikke utelukke at enkelte glemmer å ta vare på kvitteringer, eller finner ut i løpet av året at de for eksempel måtte gå mer til legen enn de hadde trodd, sier Hilde Olsen, direktør i arbeids- og velferdsdirektoratet i NAV.

Maks 1.740 kroner
For at du skal kunne få utstedt frikort, må du nemlig kunne legge fram kvitteringer som bevis på at du har nådd det såkalte egenandelstaket. Så da er det vel like greit å begynne å samle på dem med en gang!

Det finnes to typer frikort. Det første og klart vanligste omfatter i hovedsak behandling hos lege, psykolog og poliklinikk i tillegg til legemidler på blå resept. Det andre omfatter i store trekk fysioterapi, opptreningsinstitusjoner, behandlingsreiser til utlandet og visse former for tannbehandling

For å nå egenandelstaket på det første frikortet må du betale 1.740 kroner selv, mens taket for det andre er 2.500 kroner. Etter dette får du et frikort som du må ta med hver gang du for eksempel skal til legen, og som gjør at du slipper å betale behandlingen av egen lomme resten av året.
Dermed kan du spare alt fra hundrelapper til tusenlapper dersom det skulle vise seg at helsa ikke ble som du hadde trodd.

Enklere system på vei
I dag må du enten gå til et NAV-kontor for å levere kvitteringene sammen med et søknadsskjema eller sende dem i posten. NAV jobber imidlertid med en ny ordning som skal fri deg for kvitteringsbekymringene. Ordningen vil både tette igjen eventuelle hull og være enklere, ifølge Olsen.
- Med den nye løsningen skal vi automatisk kunne få inn opplysninger fra behandlere og apotek om egenandeler som den enkelte betaler. På den måten ser vi når egenandelstaket er nådd og vil kunne sende et frikort i posten uten at pasienten selv må gjøre noe, forklarer Olsen.

Tall fra NAV viser at det er desidert flest kvinner som benytter seg av ordningen. 520.000 kvinner fikk frikort i fjor, mens 380.000 menn benyttet seg av ordningen. Barn under 12 år slipper å betale egenandel.

(Kilde – www.dinside/helse.no)

Les mer om de ulike ordningene på NAVs hjemmesider

Tilbake