Kroppskunst i Hud & Helse

30.11.2022

Årets siste nummer av Hud & Helse kan skilte med blant annet flotte bilder fra kroppskunstprosjektet til PEF-ung.

Bilde: Kroppskunst i Hud & Helse

Gjennom prosjektet «Med utslett som inspirasjon og lerret» ønsker Psoriasis- og eksemforbundet ung (PEF-ung) å øke kunnskapen om hudsykdommer og få ned stigma.

Sju medlemmer av PEF-ung ble med på prosjektet, og kroppsmaler og makeupartist Linda Røhmen malte dem. Fotograf Tøri Gjendal tok bilder av kroppskunsten, og utstillingen BodyPainT ble til. Utsikklingen ble åpnet på Vannvogna Cafè og Bar i Halden sentrum 7. oktober. Siden har utstillingen besøkt Asker, Drammen og Oslo. 

– Gjøre noe produktivt

– Det er fint å kunne gjøre noe produktivt ut av det kjipe. Jeg vet hvor viktig det kan være å vite at man ikke er alene om ting, men har behov for konkrete eksempler, forteller Regine Folkmann Rossnes, som var en av deltakerne. 

Makeupartist Linda Røhmen sa ja til å være med på kroppskunstprosjektet til PEF-ung fordi hun er spesielt glad i å bruke kroppsmaling i kunstsammenheng.

– Jeg likte med en gang ideen som ble lagt frem, da jeg ble spurt om å være med. Dette prosjektet ga med både ideer og bilder jeg umiddelbart begynte å spinne videre på, forteller hun.

Litt mer om innholdet i utgaven

I denne utgaven følger vi også opp mangfold i hudundervisningen med en artikkel om en studie som tar for seg innholdet av bilder i læringsmaterialet som benyttes i medisinstudiene på universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. Det er medisinstudenten Bjørnar Lie ved Universitet i Oslo som gjennomfører kartleggingen.
 
– Vi ser konkret på hvor mange bilder det er i lærebøkene av hudtypene fem og seks. Det vi har funnet ut så langt er at kun 0,7 til 3,0 prosent av alle bildene i bøkene ikke er av hvit hud. Jeg trodde det skulle være ille, men ikke så ille, innrømmer Lie.
 
Du kan også lese et intervju med Thomas Lund som forteller hvordan det er å leve med psoriasisartritt (PsA). Han er også en av de vi kommer til følge i dokumentarserien Under huden til Psoriasis- og eksemforbundet. Første sesong av serien, der tre unge kvinner med kroniske hudlidelser ble fulgt, ble sendt på NRK høsten 2020. Etter planen kommer sesong to våren 2023.
 
– Psoriasisartritt setter seg i leddene og rammer også neglene. Stivheten gjør at jeg har vansker med å bøye meg ned for klippe neglene selv. Om jeg prøver, er det lett å bomme og få blødninger. Behandlingen hos fotterapeut, med filing av hard hud og klipping av negler, handler ikke om velvære, den er nødvendig. Der er jeg i trygge hender, fastslår Thomas Lund. 
 
På forbundssidene denne gangen finner du blant annet artikler om Psoriasis- og eksemforbundets seniortur til Gran Canaria og et intervju med organisasjonsrådgiver Maren Awici-Rasmussen som feirer 10-årsjubileum som ansatt i Psoriasis- eksemforbundet. 

Digital utgave

Visste du at det også går an å lese Hud & Helse digitalt på nettsiden hudoghelse.no Den digitale utgaven av Hud & Helse nr. 4 - 2022 publiseres i midten av desember.
 

Ønsker du mer informasjon om Hud & Helse eller bli abonnent på magasinet? Les mer på hudoghelse.no

 

Tilbake