Landsmøte 2018 i Psoriasis- og eksemforbundet

06.12.2018

Psoriasis- og eksemforbundet inntok oljebyen for å sette kursen videre, oppdatere seg på medisinsk kunnskap og feire oss selv i blå fleece og gul sydvest.

115 delegater var samlet til landsmøtet i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) i Stavanger helgen 19.-21. oktober.

Det hele startet med byvandring i Stavanger og besøk til Oljemuseet før delegatene satte seg i salen på Clarion Hotel Stavanger, der landsmøtet ble åpnet med artist Hilde Selvikvåg fra Jæren. Hun hadde en minikonsert og fremførte blant annet låter fra sin nye plate. Og som landsmøtedelegatene tok hun også på seg den gule sydvesten med PEF-logoen.

– En utrolig fin hatt å ha med hjem, sa hun.

– Viktig oppgave

– Kjekt at dere legger landsmøtet til Stavanger, sa fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal i Rogaland, da hun hilste til landsmøtet.

Hun fremholdt at PEF har en viktig oppgave for å skape forståelse for kronikere.

– Toleransen er ikke nødvendigvis blitt større for sviktende helse. Det er store forventninger om at vi skal stille opp og ta i et tak og delta på det som skjer. Selvrealisering skjer gjennom å bestige fjell, springe langt og sykle fort. Da er det ikke alltid lett å si at dessverre klarer jeg ikke møte opp denne gangen. PEF har en viktig oppgave med å skape forståelse for at det går an å ha gode og dårlige dager. Det skulle bare mangle at det er slik, sa hun.

Fylkesordføreren syntes det var et godt valg å invitere hypokonderlegen Ingvar Wilhelmsen til landsmøtet fordi han er alltid fornøyelig å høre på. Og hun hadde rett. Med sin tørrvittige humor fikk grunnleggeren av Hypokonderklinikken frem latter og smil hos landsmøteforsamlingen på lørdag morgen.

– Hvis du møter en vegg, er det ofte en dør ved siden av. Det meste i livet kan du ikke gjøre noe med. Vi fikk ikke velge foreldre eller sykdom. Men det går an å velge holdninger. Velg holdninger som er nyttige for deg og hjelper deg! Det er mer viktig at holdningen er viktig enn at den er sann.

Øke bevisstheten

Olaug Bollestad, nestleder i KrF og leder for helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, kombinerte landsmøtebesøk med det ikke helt ukjente årsmøtet i Rogaland KrF. I sin hilsen til landsmøtet fortalte hun blant annet om sin helsebakgrunn på sykehuset i Stavanger og mintes hvor lett det var å prioritere blålys-sykdommer fremfor kroniske
lidelser.

– Kronikerne kunne vente. Derfor er det utrolig viktig at politikere og andre øker bevisstheten rundt psoriasis som sykdom. Dere har kampanjer og egen dag, og det er lenge siden psoriasis ble anerkjent som en alvorlig ikke smittsom kronisk lidelse for fire år siden. Hvilke konsekvenser får det for prioriteringer i foretak, på sykehus og for oss som politikere? spurte hun.

KrF-nestlederen snakket også om de kommende budsjettforhandlinger, selv om hun da ikke visste hvilken retning partiet hennes skulle komme til å velge.

– Vi er inne i en tid med budsjett, og vi må løfte kronikere og behandlinger som behandlingsreiser og lysbehandling. Begrepet samvalg betyr at den som har skoen på vet best hvor den trykker. Vær med og ta avgjørelser, og jeg vil utfordre dere til å gi oss politikere konkrete problemstillinger. Vi trenger ikke svære avhandlinger, oppfordret hun.

Ministerhilsen på video

Helseminister Bent Høie hadde ikke anledning til å gjeste landsmøtet i hjembyen sin, men fremførte en videohilsen, der han blant annet uttrykte sin takknemlighet for jobben PEF gjør som pasientorganisasjon.
 
– Selvfølgelig først og fremst overfor medlemmene ved å være en organisasjon der dere deler erfaringer og diskuterer utfordringer og blir enige om hvilke saker som er viktigst for denne pasientgruppen som dere representerer. Men og i den store sammenhengen der min visjon er å skape pasientens helsetjeneste. Og da er vi helt avhengige av at pasienter organiserer seg og har organisasjoner som representerer deres interesser både på nasjonalt nivå, men også på regionalt og lokalt nivå, sa han.

Jobbe på alle måter

Avtroppende forbundsleder Ragnar Akre-Aas benyttet sin tale til å rose organisasjonen. Dessuten så han fremover og inspirerte til synlighet.
 
– Vi må jobbe for mange forskjellige mennesker uansett alder og livssituasjon. Det vil kreve at vi engasjerer oss i ulike temaer, og det krever at vi må jobbe på forskjellige måter for å nå folk. På papir, på nett, ansikt til ansikt, på turer, på seminarer og på stand. Kort og godt på «alle» måter.
 
Talen ble avsluttet med danseoppvisning til Elton Johns «Your Song» med dansere fra Steps Dansestudio. Søndag ettermiddag var Ragnar Akre-Aas sin periode som
forbundsleder over, og ny periode med nytt sentralstyre ble satt i gang.
 
Tilbake