Lanserer podcast

25.06.2020

Psoriasis- og eksemforbundet har laget podcast. Første episode av Hudpodden handler om "sommerkroppen".

Bilde: Lanserer podcast

I den første episoden av Hudpodden møter vi Sanna Grydeland (26) og Malin Landro Angeltveit (25) fra Psoriasis- og eksemforbundet Ung (PEF-ung).

De snakker med sykepleier Lotta Våde om hvordan det er å ha psoriasis om sommeren.

Få bilder med t-skjorte og shorts

Malin er har stått frem flere ganger i media og fortalt om sin hudsykdom. Hun har hatt psoriasis siden hun var bare noen uker gammel. Du finner ikke mange barndomsbilder av henne med t-skjorte og shorts.

– Jeg gikk ikke i t-skjorte og shorts på skolen, og jeg hadde egen dusj fordi lærerne tenkte at psoriasis var smittsomt. Hver dag fikk jeg spørsmål om og blikk og kommenterar. Folk lurte på om jeg hadde vært i en brannulykke eller blitt slept etter en bil. Jeg gikk hjem og tok på meg mer klær, forteller hun.

Sanna er kjent fra dokumentaren Under huden fra 2019, som ble mye sett på VGTV. Hun fikk psoriasis rett før sommeren da hun var 15 år gammel og gikk i 10. klasse.

– Jeg får blikk og spørsmål, og jeg forklarer at det er en arvelig hudsykdom. Det er ikke gøy, men man blir vant til det og prøver å heve hodet høyt, sier Sanna.

Malin bryr seg ikke lenger om blikk og kommentarer, og hun elsker sommeren. 

– Jeg er et sommerbarn og går i det jeg vil. Det er min måte å like min kropp på og vise det. Blikkene vil alltid være der, men det handler egentlig om uvitenhet og mangel på forklaring. 

Sanna forteller at hun er blitt mer vant til å svare på spørsmål om utslettene sine.

– Du blir tøffere og takler det bedre, sier hun.

– Man er ikke psoriasis

I podcasten spør Lotta om Malin og Sanna har noen råd til andre med utslett, som synes det kan være utfordrende med kommentarer og blikk fra andre om sommeren.

– Først gjelder det å ikke la seg tro på kommentarene. Og så går det an å vise litt og  litt av uslettet om gangen, slik at du blir vant til det. Det kan være en lang tankeprosess å jobbe med å akseptere det, forteller Malin. 

– Man er ikke psoriasis. Det er noe man har, understreker Sanna. 

 

Du kan også høre på Hudpodden her:

  • Appen Podkaster. Her kan alle som har iPhone lytte
  • Appen Acast. Her kan alle lytte uansett hvilken telefon man har
  • På Spotify

Om Hudpodden

Hudpodden er laget av Psoriasis- og eksemforbundet. Vi er en interesseorganisasjon for deg som har en hudsykdom som psoriasis, atopisk eksem, hidradenitis suppurativa (HS) eller kronisk urtikaria (elveblest). Vi er også en organisasjon for deg som har leddsykdommen psoriasisartritt. Vi kjemper for at våre diagnoser får mer oppmerksomhet og aksept i samfunnet, og det håper vi at Hudpodden kan bidra til.

Jingelen i Hudpodden er komponert av Henrik Celius. 

Les mer om Hudpodden her

Tilbake