Lokale råd om håndvask

11.05.2020

Hammerfest kommune har laget lokale råd for å forebygge håndeksem og hudproblemer når vi følger smittervernsregelen om å vaske hendene våre ofte.

Bilde: Lokale råd om håndvask

I Hammerfest kommune er de opptatt av å forebygge håndeksem i barnehager og på skoler. Derfor har kommuneoverlegene Aud Marie Tandberg og Sonni Schumacher sammen med smittevernoverlegen Mohammed Sherif utarbeidet lokale råd for god håndhygiene.

Rådene ble sendt ut til barnehager og skoler i kommunen fredag 8. mai, og på kommunens pressekonferanse mandag 11. mai presenterte ordfører Marianne Sivertsen Næss og rådmann Leif Vidar Olsen.

Her finner du de lokale rådene fra Hammerfest kommune

– Da vi så anbefalingene fra Psoriasis- og eksemforbundet på Facebook, tenkte vi at dette måtte vi opplyse om og presenterte det for beredskapsledelsen i kommunen. De likte initiativet. Ordføreren selv hadde mottatt henvendelser fra bekymrede foreldre, og avdelingen for barn og unge ville ta tak i dette med en gang.  Jeg har selv allergi og eksem og er naturlig nok opptatt av denne saken, forteller kommuneoverlege Sonni Schumacher.

– Jeg har en datter i 1. klasse som hadde fått så vondt og det hadde dukket opp prikker på hendene hennes. Vi smurte dem, og så gikk det bedre, sier kommuneoverlege Aud Marie Tandberg.

Opptatt av folkehelse

Legene forteller at flere har tatt kontakt med dem privat og som lege fordi de er bekymret for hendene til ungene.

– Vi er opptatt av folkehelse og at kommunen legger til rette for det. Vi vet hvor plagsomt og begrensende det kan være å ha håndeksem, ikke minst når det gjelder yrkesvalg. Derfor synes vi det er viktig å forebygge, sier Schumacher.

– Da jeg leste den nasjonale veilderen til barnehagene reagerte jeg på håndvaskregimet som anbefales der. Det kan helt klart være en påkjenning for hendene og huden med all håndvaskingen, legger Tandberg til.

Tipset FHI

Kommuneoverlegene har tipset Folkehelseinstituttet (FHI) om det lokale tiltaket de har gjort i kommunen og håper de også kan ta tak i dette.

– Vi må ta vare på hendene til ungene, sier Tandberg.

Her finner du våre og hudlegeforeningens anbefalinger om hudvennlig håndvask

Foto: Sonni Schumacher

Tilbake