Må vente ett år på behandling

18.10.2012

Britt Waag er så sterkt plaget av psoriasis at hun sliter med å bevege seg. Til tross for store smerter må hun likevel vente i ett år på å få behandling.

I anledning Psoriasis- og eksemforbundets Landsmøte i Bodø 12.-14. oktober, fremla fylkeslaget i Nordland en bekymring for hudlegesitusjonen i Nordland Fylke. Den nåværende situasjonen medfører ventetider opp til 1 år, noe Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) betegner som dramatisk og uakseptabelt.

Landsmøtet utarbeidet på bakgrunn av dette en egen resolusjon vedrørende Hudlegesituasjonen i Nordland, hvor det bes om at myndighetene foretar en nøye gjennomgang av dagens hudlegesituasjon m.h.t utdanning og bemanning av hudleger ved de forskjellige helseinstituasjoner i regionen.

Les landsmøtets resolusjon vedrørende hudlegesituasjonen i Nordland her.

Ikke syk nok
Britt Waag ble henvist av fastlegen sin til spesialist i mars i år, men Nordlandssykehuset HF fortalte at hun ikke var syk nok til å få konsultasjon. Våg har allerede ventet syv måneder på behandling, og må vente ytterligere fem måneder før hun får time hos spesialist.

Waag er lærer på Vest-Lofoten videregående skole på Vestvågøy i Lofoten, og daglig opplever hun at psoriasissykdommen hemmer henne i klasserommet.

- Det er klart det er vanskelig å fungere i et sånt yrke når plagene er som verst. Jeg opplever at elever ser på meg med avsky, og det forstår jeg jo, sier hun.

Åpne sår
Når psoriasisen herjer som verst får  Waag store, åpne sår.

- Jeg får store åpne sår under føttene. Det er derfor jeg får problemer med å gå. Tidvis klør det så mye at jeg ikke klarer å sove om nettene, forteller hun.

De store plagene bringer også med seg økonomiske utgifter. - Bare de smertestillende pillene og hudkremen alene koster meg rundt 17 000 kroner i året. Da er jeg snill, sier hun og fortsetter:

- Jeg bruker store mengder fet hudkrem. Denne kremen ødelegger både klær og sengetøy som må erstattes. Om jeg skulle regnet med disse utgiftene også, ville beløpet blitt vesentlig høyere.

Invaliditet
Rundt 2 prosent av befolkningen lever med psoriasis. - Når en så stor andel av befolkningen rammes, er det helt forkastelig at det ikke finnes egne hudspesialister her, sier Ragnar Akre-Aas, forbundsleder i Psoriasis- og eksemforbundet.

- Denne sykdommen kan i verste fall føre til invaliditet, som igjen vil føre til trygdeklienter. Det er det ingen som tjener noe på, avslutter han.

Les hele saken, som ble utgitt i forbindelse med PEFs landsmøte, i Avisa Nordland.

Tilbake