Maten som holder deg frisk!

28.03.2008

– La maten være din medisin, sa Hippokrates, legekunstens far. Vi har tonnevis av kosttilskudd å velge mellom, men de fleste forskere er enige om at virkestoffene har størst effekt om de inntas i sin naturlige form; gjennom maten. Flere av matens farger, lukter, konsistenser og smaker kommer fra stoffer som er helsebringende for den som spiser.

Noen matvarer kan i enkelte tilfeller nesten erstatte medisinering. Men for det meste handler det om å forebygge gjennom å spise riktig.

Noen av livsstilssykdommene som finnes i Norge og i den vestlige verden, er svært lite utbredt i andre kulturer, og dette kan ha mye med kostholdet å gjøre.

Matforskning er aldri enkelt fordi det er så mange faktorer som påvirker den generelle helsen. Den tradisjonelle bruken av mat som medisin er et resultat av observasjon og kontinuerlig vurdering over hundrevis av år. I enhver kultur har vi i årtusener brukt mat som medisin – både til å forebygge og behandle sykdom. Men over lengre tid ble helbredelse gjennom diett sett på som meningsløs i industrialiserte land. Nå står vi overfor en fornyet tillit til den vitale rollen mat har for helsen vår.

Blant en oversikt over et knippe spesielt helsebringende råvarer med både forebyggende og lindrende effekter finner vi laks. Men husk at for å oppnå effekt, må du få disse matvarene inn i kosten på fast basis.

Laks
Laks og annen fet fisk senker blodtrykk og kolesterolnivået i blodet og reduserer faren for blodpropp. Omega-3 har en betennelsesdempende virkning som faktisk kan hjelpe mot smertene ved leddgikt. Har du psoriasis eller dermatitt, kan du bli bedre om du spiser noen fiskemåltider i uken.

Også hjernen trenger fet fisk, og omega-3 er svært godt for den mentale helsen. For å bedre opptaket av den vitale fettsyren, bør du få i deg vitamin C samtidig. Server derfor en skive sitron, lime eller appelsin ved siden av laksen.

(Kilde: Nettavisen/www.side2.no)

Tilbake