Medlemstilbud på UV-måler

24.05.2021

Nå får du som er medlem i Psoriasis- og eksemforbundet 30 prosent i rabatt på UV-måler fra firmaet SunSense. Rabattkode: PEF30

Bilde: Medlemstilbud på UV-måler

SunSense er et norsk selskap som har utviklet et verktøy for å måle UV-stråling. Verktøyet består av en liten UV-sensor som du bærer på kroppen din, og denne er koblet til en app. Dermed kan du måle din personlige soleksponering gjennom dagen.

Den viser hvor sterk solen er akkurat der du befinner deg, hvor mye UV-stråling du har fått tidligere i løpet av dagen, og hvor mye lenger du kan være ute i solen.  Den gir nyttige råd om og varslinger som når du bør gå i skyggen eller smøre deg med solkrem. Den angir også hvilken beskyttelsesfaktor (SPF) du bør bruke.

– Sensoren måler soleksponeringen der den plasseres. Det vil si at dersom du fester den i bukselinningen på magen, så måler den ikke soleksponeringen på ryggen, sier gründer Åsulv Tønnesland i SunSense.

UVA- og UVB-stråling

Verktøyet fra SunSense måler altså UV-stråling eller ultrafiolett stråling som deles inn i UVA-stråling og UVB-stråling omtrent som fargene i synlig lys. Både UVA og UVB-stråling påvirker huden, men på forskjellige måter. UVB er den mest energirike strålingen og den som i hovedsak gjør deg solbrent med den forhøyede risikoen for hudkreft som vi vet dette medfører. Men det er også den som får kroppen til å produsere D-vitamin. UVA-stråling trenger dypere ned i huden der den også forårsaker DNA-skader, kreft og aldring. 

– Vi jobber med en rekke tunge medisinskfaglige institusjoner i Norge og internasjonalt. Det er viktig for oss at det vi gjør er faglig fundamentert. Dette er ingen billigdings fra Alibaba som vi selger videre med nytt merke på.

Personlig tilpasset

– UV-måleren tilbyr personlig tilpassede solråd. Første gangen du bruker den må man svare på noen spørsmål for at den skal beregne din hudtype og tålegrense for sol. Den vil også ta høyde for hvilken solkrem du eventuelt benytter. Og så går det an å endre disse opplysningene når du vil, og appen vil tilpasse seg endringene og følsomheten i appen etter hvert som man får erfaring med å bruke den.

Ifølge gründeren vil denne måleren kunne være nyttig for personer med forskjellige typer hudsykdommer.

– Noen bruker solen aktivt for å lindre symptomer. For disse vil den kunne hjelpe til å optimalisere tiden i solen, slik at du finner den riktige mengden sol som herder eller lindrer hudsymptomene uten at man risikerer å bli solbrent. Andre får trigget symptomer av sol og vil bruke kunne bruke den for å unngå at dette skjer. Solintensiteten og UV-strålingen varierer veldig mye gjennom dagen og fra dag til dag. Øyet vårt er ikke et godt instrument for å vurdere dette. De generelle solbeskyttelsesrådene er for generelle og ikke tilpasset vår forskjellige hud. Denne usikkerheten fjernes med UV-måleren vår, slik at de kan være utendørs, tidlig, sent eller midt på dagen, med eller uten solkrem, og samtidig vite hvor lenge de er trygge mot å bli solbrent, sier Tønnesland.

– Helt ufarlig

Han understreker at det er helt ufarlig å bruke måleren.

– Den er ikke farlig på noe vis, det vil si at den bruker ikke kjemikalier og generer skadelig stråling eller noe. Det er bare et måleapparat som viser og varsler om UV-eksponeringen. Et viktig prinsipp for oss er at det man ikke kan måle, kan man heller ikke kontrollere. 

Selv om SunSense ble etablert i 2014 for å lage en UV-måler, forteller gründeren at det for han ikke bare handler om å lage en sensor som måler UV-strålingen.

– Den skal være brukervennlig, og robust, nøyaktig og samtidig kostnadseffektiv. Det har vært mye nybrottsarbeid, og nå er det gøy å se at det faller på plass, sier Åsulv Tønnesland.  

Her finner du mer informasjon om UV-målerne

 

 

 

Tilbake