– Mye er viktigere enn det ytre #IkkeHer

03.11.2017

Som 25-åring grøsset Beathe Sitter da hun fikk vite at hun hadde psoriasis. Men hun har tatt noen grep som har gjort livet og huden hennes litt bedre.

Bilde: –  Mye er viktigere enn det ytre #IkkeHer

TEKST: CAROLINE KORSVOLL    FOTO: PRIVAT    

– Jeg syntes det var helt skrekkelig å tenke på at jeg hadde fått psoriasis. Jeg tenkte på det som en hudsykdom som var lite tiltalende og attraktiv, sier Beathe Sitter (47).

En ytre sykdom

Vi snakker med henne i en pause mellom to forelesninger ved NTNU i Trondheim. Her ved NTNU jobber Beathe Sitter som førsteamanuensis innen radiografi, og hun både underviser og forsker. Beathe var 25 år gammel da hun fikk påvist psoriasis. Den travle studenten var mest opptatt av å skrive masteroppgaven sin, være sammen med venner og samboeren sin den gangen.

– Jeg skrev faktisk om psoriasis i masteroppgaven min. Jeg hadde altså lest mye om hud allerede, men da jeg fikk påvist psoriasis, søkte jeg naturligvis mer informasjon. Det grøsset i meg da jeg så bildene av sårene og flekkene. Men selv om jeg syntes det var tøft å få psoriasis, husker jeg at jeg tenkte det ”bare” er en ytre sykdom. Både den gangen og nå mener jeg at det er så veldig mye som er viktigere i livet enn det ytre.

Det var Beathe som tok beskjeden om psoriasis tyngst. De rundt henne brydde seg ikke.

– Verden rundt meg har aldri vært noe problem. Jeg har en mildere grad av psoriasis, og jeg er heldig som aldri har opplevd ubehag eller kommentarer knyttet til huden min. Men selv om psoriasisen ikke har hemmet meg på noen måte, må jeg innrømme at jeg ikke maser om å gå i svømmehallen når jeg har mange flekker - både fordi jeg synes det er sjenerende, men også fordi vannet fører til at huden svir og blir sår.

Huden har forandret seg

Beathe har lys hud og rødt hår, og må være forsiktig med sol. De gangene hun opplever at hun fanger andres oppmerksomhet er gjerne tidlig på sommeren - når hun bytter ut vinterklær med sommerklær.

– Når jeg er som blekest og har mange røde flekker – da merker jeg at folk ser. Men jeg har bare opplevd at noen har kommentert dette en gang. Det var en liten gutt som tittet og spurte meg om hvorfor jeg så sånn ut. Barn spør jo om alt, så det gjorde jo ingen ting.

Til tross for en mild grad av psoriasis, kan også Beathe Sitter få utbrudd. En halsbetennelse kan trigge psoriasisen. Med betennelsen kommer ofte flekkene over hele kroppen. Opp gjennom årene har dessuten huden hennes forandret seg.

To graviditeter har vært positive for Beathes hud, og de siste årene har hun også tatt grep i forhold til kosthold og trening som har gjort godt for huden.

Mer trening – mindre snop

 – Etter hvert som jeg har blitt eldre, har jeg også fått et mer stabilt liv med mer søvn regelmessig, måltider og trening.

Psoriasis har en del følgesykdommer som gjør at det kan være fornuftig å tenke på livsstil, kosthold og trening. For noen år siden reduserte jeg derfor kraftig på inntaket av sukkerholdig mat som brus, sjokolade, is og godteri. Om det henger direkte sammen er ikke så godt å si, men siden den gang har jeg også hatt færre flekker. I dag har jeg kun noen flekker på albuene, knokene, ved anklene og på leggene. Og så litt i ørene. Akkurat det med ørene er veldig upraktisk, sier Beathe og ler.

Et verdifullt fellesskap

Beathe Sitter er en sosial dame med en aktiv hverdag. Hun bor i et gammelt hus i Trondheim sammen med ektemannen og to gutter på 11 og 13 år. Hun prøver å få tid til å gjøre det hun liker best: være med familien, holde kroppen i form, ordne i hus og hage, være med venner, gå på kino, teater eller konsert, lese en bok og kanskje reise noen dager på hytta på ei øy utenfor Namsos. I mange år var hun også aktiv som lokal tillitsvalgt i PEF i Sør-Trøndelag.

– Jeg er fortsatt medlem, om ikke så veldig aktiv i PEF, men jeg opplever det som veldig positivt å være i et nettverk med folk i samme situasjon. Det er jo ikke slik at vi bare snakker om psoriasis, men det er klart at det er et sted der vi kan dele erfaringer og lære av hverandre. Det er et verdifullt fellesskap, og et sted der jeg har fått mange gode venner og lært mye.

Foto: Privat

 

NO1709703560

Tilbake