Når klær får en betydning

09.04.2015

Det er kanskje ikke så godt kjent, men hva man har på seg har en betydning for pasienter med atopisk eksem.

Bilde: Når klær får en betydning

- De som har atopisk eksem har i utgangspunktet en dårlig hudbarriere og huden reagerer veldig lett på ting i omgivelsene som svette, såpe, været, forurensning og klær, sier Teresa Løvold Berents som er spesialist i hud- og veneriske sykdommer og PhD student ved hudavdelingen på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Ull og fleece irriterer huden

Ull er et klesstoff som fører til forverring av eksemet hos de aller fleste med atopisk eksem. Årsaken er sannsynligvis at fibrene som stikker ut penetrerer hudbarrieren som i utgangspunktet er dårlig hos de med atopisk eksem og fører til irritasjon og kløe.

- Et lite bi-kriterie for at vi stiller diagnosen atopisk eksem er at man blant annet reagerer negativt på ull, forteller Berents.

Syntetiske klær og fleeceprodukter kan ofte være for tette og føre til svette og fuktighet som også vil kunne irritere huden når det blir klamt.

Bomull er bra

- Noe som vi vet er bra, er utvasket bomullstøy med lite farge, for også fargestoffene i klærne kan virke irriterende, forklarer Berents.

Mange har prøvd ut stoffer av bambus og man har forsket for å finne ut om disse bambusstoffene kan inneholde antibakterielle bestanddeler som er med å behandle huden, men dette er enda ikke bevist.

- Vi har imidlertid to klestyper som kanskje kan ha en behandlende effekt, i tillegg til god effekt på eksemet, det ene er silkeklær som både har glatte fibre og samtidig absorberer fukt og har i tillegg en antibakteriell virkning. Det andre er stoffer som inneholder sølv som binder bakterier, dette har også vist seg å ha god effekt på de som har eksem med infeksjon, sier Berents.

Utbredelsen av atopisk eksem har fordoblet seg de siste tre tiårene. Det antas at ca. 15-20 prosent av barn i Norge har eksem i en periode av barndommen.

Tips til deg med atopisk eksem:

  • Bruk kløhansker i bomull, bambus eller silke
  • Klipp negler og bruk hel pysjamas
  • Bomull tåles godt av de fleste, gjerne hvitt eller ubleket og godt utvasket. Det er viktig at tøyet ikke strammer.
  • Et godt tips kan være å ta på vrengte klær for å unngå irritasjon fra sømmer og evt. klippe bort merkelapper.
  • Benytt alltid mild uparfymert såpe til håndvask.
  • Bruk vaskemidler uten parfyme, og reduser bruken av skyllemiddel. For noen kan ekstra skylling være nødvendig for å fjerne rester avsåpe. Tøyet blir ofte mykere etter stryking eller tørking i tørketrommel.
  • Unngå at barnet blir for varmt og svett. Bruk luftige klær og sko.
  • Foreldre bør informere skole og barnehage om barnets eksem, spesielt der det er nødvendig med behandlingstiltak, smøring etc, i løpet av dagen
  • Solkrem med høy faktor som beskytter mot både UVA- og UVB stråler bør brukes fra tidlig om våren, fordi solbrenthet øker kløe og forverrer eksemet.

Kilde: astmaogallergiinfo.no / Foto: Istock / 8. april 2015.

Les også: Slik kan atopisk eksem behandles

Tilbake