På høring i Stortinget

18.10.2022

Tirsdag 17. oktober var generalsekretær Mari Øvergaard i Psoriasis- og eksemforbundet på Stortinget. Hun deltok i høringen i Helse- og omsorgskomiteen i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2023.

Bilde: På høring i Stortinget

Her er generalsekretærens innspill på høringsmøtet i Helse- og omsorgskomiteen:

Takk for muligheten til å komme med innspill. Jeg er her for å snakke om to saker.

Behandlingsreiser til utlandet

Behandlingsreiser til utlandet er et tilbud om behandlingsopphold i utlandet for pasienter med blant annet psoriasis, revmatiske lidelser og barn med atopisk eksem. Behandlingens gode effekt er godt dokumentert i forskning.

Som vår gode samarbeidspartner Norsk revmatikerforbund påpekte i sitt innspill til komiteen tidligere i dag, ser vi med stor bekymring på kutt i bevilgning til dette tilbudet fra i fjor, opprettholdt i år. Over 30 millioner er kuttet i et tilbud som har vært helt uten aktivitet gjennom pandemien.

I tillegg til et slikt kutt i bevilgningen er ordningen utvidet med nye pasientgrupper for noen år tilbake. Kjempeflott med en utvidelse, men en utvidelse uten økt bevilgning betyr en reduksjon i tilbudet til de gruppene som allerede var inne på ordningen.

Behovet for tilbudet er stort – med over dobbelt så mange søkere som de som faktisk får innvilget opphold.

Dette er et kutt og en reduksjon som rammer hardt, og det rammer en kronikergruppe som i noen tilfeller blir stående helt uten et behandlingstilbud. Dette fører til at mange blir ute av stand til å fungere i hverdagen, gå på jobb, følge opp barna og rett og slett ha et fullverdig liv.

Vi ber komiteen om at bevilgningen til behandlingsreiser til utlandet økes med kroner 32 millioner for 2023.

Egenandeler

Dette er en sak dere har hørt om mange ganger i dag, og helt sikkert skal høre mange ganger til. Det viser tydelig viktigheten.

En økning på 119 kroner i egenandelstaket kan virke beskjedent og uten betydning. Men når det kommer på toppen av en økning fra 2021 til 2022 har det stor betydning for de som har minst fra før.

Kronisk syke er avhengige av helsetjenester, medisiner osv gjennom hele livet. Forårets økning ble av helse og omsorgsminister Kjerkhol da kalt usosial. Det er vi enige i, og mener at det også gjelder årets foreslåtte økning.

Nok enn gang er kronikerne blant de som rammes ekstra hardt i en krisetid med økte utgifter til blant annet mat og strøm.

Vi ber om at komiteen bidrar til at egenandelene ikke økes i 2023

Her kan du lese hele høringsinnspillet til Psoriasis- og eksemforbundet

Tilbake