Pass deg for påskesola

12.04.2019

Det er sen påske i år. Det kan bety intens sol for vinterblek hud.

Bilde: Pass deg for påskesola

Ifølge Kreftforeningen er Norge blant de land i verden som har mest føflekkreft. Det er den alvorligste hudkrefttypen.

I aldersgruppen 25-50 år er dette den nest vanligste kreftformen.

– Sol er bra for helsa i små mengder, men vi må unngå å bli solbrent, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Har det noen sammenheng med den fine sommeren vi hadde i fjor?
– Intens bråsoling og bruk av solarium er årsaken til rundt ni av ti tilfeller av hudkreft. Det er mange som lurer på hvorfor vi har mye hudkreft i Norge, hvor vi normalt har så lite sol. Men nettopp det at vi har lite sol gjør at mange vil ha mest mulig av den når den endelig er her. Det kan ta lang tid å utvikle kreft, så vi ser ikke resultater av sommeren i fjor ennå. Kanskje de mange soldagene i fjor faktisk gjorde at mange hadde det mindre travelt med å få farge, og flere valgte å være mer i skyggen fordi det var så varmt? spør generalsekretæren.

Vi lever lenger

Hun sier at det også er en annen grunn til at hudkrefttallene øker, at mange lever lenge.

– Når vi blir solbrent er det et tegn på at huden har fått for mye UV-stråler, og dette kan føre til DNA-forandringer i pigmentcellene. De fleste av disse skadene reparerer kroppen selv, men huden «husker» slike skader. Blir vi solbrent gjentatte ganger, kan cellene begynne å dele seg ukontrollert og utvikle seg til kreft.

Hvordan ruster vi oss best mot hudkreft i påskesola?
– Det er ekstra sen påske i år, og det betyr at sola kan bli intens. Tidlig i sesongen er vi ekstra utsatt for å bli solbrent, så da er det viktig å ta det med ro i sola. Det er mer vanlig å bli solbrent når vi er ute og driver med andre ting enn når vi er ute for å sole oss. Enten du skal til fjells, pusse båten, være i hagen eller på kafe – smør deg godt med solkrem, og pass på at den vinterbleke huden ikke blir avkledd for lenge av gangen, råder Anne Lise Ryel.

Spørsmål om doser

Professor Petter Gjersvik er leder i Norsk forening for dermatologi og venerologi. Han synes påskesola først og fremst er en velsignelse og til glede.

– Godt påskevær gir muligheter for sunt friluftsliv og samvær med familie og venner. Men alt er et spørsmål om doser. Mye og sterk sol gir risiko for solforbrenning, og solforbrenning øker risikoen for å utvikle hudkreft senere i livet. Langvarig soleksponering er heller ikke bra. Så ja: påskesolen kan være farlig med tanke på hudkreft, sier han.

Er folk med hudsykdommer ekstra utsatt for hudkreft, eller det ikke noe forskjell
på «syk» og «frisk» hud?

– Store befolkningsstudier viser at folk med psoriasis og atopisk eksem har en noe
økt risiko for hudkreft sammenlignet med dem som ikke har slike sykdommer. Dette
regner vi med skyldes lysbehandling og mye soling for å bli bedre av sitt utslett. Personer med lys hudtype, blå øyne og rødlig hår er mer utsatt for hudkreft enn andre. Noen sjeldne hudsykdommer er forbundet med en kraftig økt risiko for
hudkreft, forteller Gjersvik.

Artikkelen sto på trykk i Hud & Helse nr. 1 - 2019.

Foto: Mostphotos

Tilbake