Sjeldendagen 2022

27.02.2022

28. februar er den internasjonale dagen for sjeldne diagnoser. Generalisert pustuløs psoriasis (GPP) er en sjelden form for psoriasis. Vi bruker dagen til å gi GPP oppmerksomhet.

Bilde: Sjeldendagen 2022

Sammen med Det internasjonale psoriasisforbundet (IFPA) markerer vi årets sjeldendag for å minne om at det også finnes en sjelden form for psoriasis.

Den pustuløse psoriasistypen kan være generalisert eller lokal. Hvis du har den lokale varianten, som heter pustulosis palmoplantaris, får du det i håndflater eller i fotsåler. Pustulosis palmoplantaris forkortes gjerne til PPP. Den generaliserte formen for pustuløs psoriasis har fortkortelsen GPP.

Den pusluløse psoriasistypen skiller seg fra de mer vanlige formene for psoriasis fordi den i tillegg til det røde, flassende utslettet, har synlige små gule blemmer i huden.

Podkastepisoden om GPP

I forbindelse med Sjeldendagen 2022 publiserer vi en episode av podkasten vår, Hudpodden, om GPP. Hudlege Kåre Steinar Tveit forteller om GPP og behandlingen av den. Han er overlege i Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

Du kan høre podkastepisoden der du pleier å høre på podkaster eller her:

 
Tilbake