Soling på godt og vondt

20.07.2015

Sola kan bedre enkelte hudsykdommer, men må likevel nytes med forsiktighet. De fleste bruker altfor lite solkrem.

Bilde: Soling på godt og vondt

Solforbrenning, raskere aldring av huden, nedsatt immunforsvar, hudkreft, snøblindhet og utvikling av øyesykdommen grå stær. Listen over mulige konsekvenser av for mye sol er lang. Likevel blir over halvparten av oss brent av norsk sol i løpet av et år, og en enda større andel blir solbrent på sydentur, ifølge Kreftforeningens siste undersøkelse.

– De fleste er godt informert om konsekvensene av for mye soling og hvordan man bør beskytte seg, sier overlege ved seksjon for hudsykdommer ved Rikshospitalet, Joar Austad.

– At folk likevel soler seg for mye, handler nok mye om ubetenksomhet, mener han.

Les mer om soling på Dagsavisen.no.

Solvettreglene:

  1. Ta pauser fra sola: Nyt sola, men unngå å bli solbrent og å få mye, intens sol. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom kl. 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre.
  2. Bruk klær, solhatt og solbriller: Klær og solhatt beskytter godt. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. De som har rødt hår eller lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Det er viktig at barn lærer gode solvaner – solbeskyttelse er viktig hele livet.
  3. Bruk solkrem med minst faktor 15: Solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. I Norge er en solkrem med faktor 15 og UVA-beskyttelse nok for de fleste hvis du smører jevnt og rikelig, en håndfull krem til en hel kropp. I solrike land er høyere faktor og flere pauser nødvendig.
  4. Unngå solarium: Solarium øker risikoen for hudkreft, spesielt hvis du har lys hud.

Kilde: Kreftforeningen

(NTB Tema. Artikkelen ble første gang trykket i Hud & Helse nr. 2 - 2015)

Tilbake