Sommernummeret av Hud & Helse

10.06.2022

Magasinet Hud & Helse nr. 2 - 2022 er i disse dager på vei til postkassen din. Denne utgaven inneholder blant annet en del stoff om seksualitet.

Bilde: Sommernummeret av Hud & Helse

Det kan være utfordrende å leve ut sin seksualitet hvis du har en hudsykdom eller psoriasisartritt. Men det å kjenne på seksuelle utfordringer kan alle kjenne på av og til, skal vi tro Astrid Blikstad, hudsykepleier og rådgiver i Psoriasis- og eksemforbundet.

«Sannheten er kanskje at vi alle rett og slett er helt perfekte unormale. Til og med de menneskene som tilsynelatende passer godt inn i storsamfunnets støpeform», skriver hun i kommentaren sin i Hud & Helse nr. 2 - 2022.
 
I artikkelen sin viser hun også til en metaanalyse som Michela Barisone og hennes kolleger publiserte i 2020 i tidsskriftet Journal of Clinical Nursing.
 
En metaanalyse er en artikkel som slår sammen resultater av flere enkeltstående
forskningsartikler, og i Barisones analyse ble ti forskningsartikler om menneskers opplevelser av det å ha hudsykdom og påvirkning av seksualitet vurdert og analysert.
 
Barisone fant fire temaer som gikk igjen hos mennesker med hudsykdom:
  • Flauhet og skam
  • Å føle seg uattraktiv og unngåelse av seksuell aktivitet
  • Problemer i parforholdet
  • Mangel på profesjonell støtte

Skamfølelsen

Det er vanskelig å snakke om seksuelle utfordringer utenom ordet skam. I dette nummeret av Hud & Helse intervjues professorpsykolog Per Einar Binder ved Institutt for klinisk psykologi på Universitetet i Bergen. 

Han mener det har vært lite oppmerksomhet på skam i forbindelse med hudsykdommer.
– Det har vært en økt forskningsinteresse for skam de siste årene, og en ser at det er mange med hudsykdommer som opplever skam.

Litt mer om innholdet i utgaven

Ellers inneholder denne utgaven av Hud & Helse en sak om lange ventelister for HS-pasienter, soltips for deg som har hudplager og nasjonal kartlegging av psoriasisbehandling.

På forbundssidene kan du lese om landsmøtet og jubileumsstartskuddet til Psoriasis- og eksemforbundet og om ulike prosjekter som det jobbes med for tiden. Og i Det er bare å spørre-spalten svares det på spørsmål om diett og hodebunnpsoriasis. 

Digital utgave

Det går også an å lese Hud & Helse digitalt på nettsiden hudoghelse.no Den digitale utgaven av Hud & Helse nr. 2 - 2022 publiseres fredag 17. juni.

Ønsker du mer informasjon om Hud & Helse eller bli abonnent på magasinet? Les mer på hudoghelse.no

Tilbake