To av to prosjekter innvilget!

08.08.2022

PEF Finnmark og PEF Bergen har fått innvilget støtte fra Stiftelsen Dams Ekspress-ordning! Vi oppmuntrer andre lag til å benytte seg at PEFs jubileumstilbud om å skrive Dam Ekspress-søknader.

Bilde: To av to prosjekter innvilget!

Rett før de flesta av oss tok sommerferie, ble det sendt to søknader til støtteordningen Dam Ekspress. Fylkeslaget PEF Finnmark søkte om 40.000 kroner til prosjektet «Den gode samtalen – Finnmark rundt», og lokallaget PEF Bergen søkte om 18.000 kroner til «Familiedag i tretoppene».

I begynnelsen av august ble begge prosjektene innvilget! Vi gratulerer!

Jubileumstilbud

PEF sentralt tilbyr som del av organisasjonens 60. års markering å skrive Dam Ekspress søknader for lokal- og fylkeslag. Vi bidrar for å sikre at søknadsprosessen ikke blir til hinder for god aktivitet over det ganske land. At administrasjonen skriver søknaden betyr ikke at alle søknader innvilges, men, det gjør prosessen enklere for dere som tillitsvalgte og til nå har innvilgelsesraten vært god. Begge prosjektene under er skrevet at administrasjonen. Sjekk ut vår splitter nye aktivitetsbank, eller kontakt Arve Josefsen for bistand dersom dere trenger inspirasjon til hva man kan gjøre. Ønsker dere bistand til å skrive prosjektsøknader kan dere kontakte Maren Awici-Rasmussen

Den gode samtalen – Finnmark rundt

Dette er et likepersonstiltak. I Finnmark er det enorme avstander, og de fysiske møtene er få og sjeldne. Men, gjennom å sette av tid og ressurser ønsker de frivillige i PEF Finnmark å strekke ut en hånd til pasienter og pårørende - vise at vi er tilstede, og at vi har tid og lyst til å snakke med dem og lytte til dem.

FFO har gjort tre undersøkelser, som alle viser at forverret helsetilstand fysisk og psykisk ser ut til å være konsekvensene av Covid-19 pandemien for kronisk syke. De største utfordringene er knyttet til å få terapi, trening, behandling, kontroller og oppfølging i helsevesenet. Behandlingstilbud som er viktig for mange, bl.a. lysbehandling og behandlingsreiser til utlandet, har vært sterkt redusert eller totalt fraværende mange steder som en konsekvens av korona-pandemien. Nå er samfunnet gjenåpnet, og det er viktigere enn noen gang å tilrettelegge for fysiske møter og samtaler mellom pasienter og likepersoner. Derfor ønsker PEF Finnmark å besøke steder med informasjonsstand og likeperson rundt i hele Finnmark (6 kommuner) for å møte og snakke med pasientene der de er, nemlig på hudlegekontorene og lysbehandlingsenhetene. Frivillige og likepersoner vil være tilstede 1-2 dager på hvert sted (totalt 6 steder), med informasjon og aller viktigst tid til å lytte.

Familiedag i tretoppene

For gruppen med hudsykdom og/eller psoriasisartritt (PsA) er det lett å la sykdommen begrense deg. Det kan være vanskelig å vise hud med utslett, som kan være stram, vondt, klø og sprekke opp. Sol er medisin for mange med hudsykdom, men man må tørre å sole huden. Det er for mange mye lettere, psykisk, å vise hud med utslett i et fellesskap hvor alle forstår, og hvor flekkete hud er normalen. De med PsA har mye vondt i kroppen, og kan lett la seg begrense av smertene. Bevegelse er dog en nøkkelfaktor for at betennelse i kropp skal dempes, slik at leddene blir mer fleksible og gi mindre smerte. Likepersoner kan være en nøkkelfaktor med tanke på kunnskap om egen hud og ledd. Flere vil være tilstede. De er utdannet med sykdomslære og har egen erfaring med livet med hud og/eller leddsykdom. Vi inviterer derfor til familiedag i klatre-parken for å utfordre oss selv i et trygt fellesskap og likepersoner parat for å samtale.

Om DAM ekspress

Lokal- og fylkeslag i Psoriasis- og eksemforbundet og PEF-ung kan søke om mellom 5 - 40.000 til lokal aktivitet. Formålet med Ekspress er å støtte små enkeltstående prosjekter og tiltak med fokus på lokal aktivitet og frivillighet. Søknadsfristen er løpende og behandlingstiden er 45 dager. Ønsker du å lese mer om Dam ekspress kan lese mer HER eller kontakte Maren.

 

Tilbake