Tøff vinter med psoriasis og eksem

27.01.2014

- For 90 % av mennesker med eksem og psoriasis, er vinterhalvåret det tøffeste, sa hudlege Cato Mørk i artikkelen "Slik beskytter du huden din" i Dagbladets papirutgave søndag 26. januar. Både generalsekretær Terje Nordengen, og medlem i PEFs atopikerutvalg, Siw Edquist Hansen, medvirket i reportasjen.

Artikkelen er ikke tilgjengelig på Dagbladet.no, men under kan du lese den publiserte teksten i sin helhet:

For mange med hudsykdommer som eksem og psoriasis, er vinterhalvåret det tøffeste. Flere opplever i denne perioden at de har mer utbredt utslett, at utslettet kommer oftere tilbake og at det svir og klør mer enn ellers.

- For mange med hudsykdommer har sollys og varme en terapeutisk effekt - dette er en av årsakene til at flere sliter om vinteren. I tillegg er mange med hudsykdommer ikke flinke nok til å bruke fuktighetskremer. Det gjør huden tørr, som igjen medfører økt kløe, sier Terje Nordengen, generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF).

- Og når vi kommer fra varmen og ut i kulda, taper huden mye mer av fuktigheten enn om sommeren når temperaturen er stabil. Lufta inne er også mye tørrere når vi fyrer, sier hudlege Teresa Løvold Berents.

Rammer mange
Mellom 120 000 og 130 000 nodmenn har psoriasis i varierende grad. Atopisk eksem rammer opp mot hvert femte barn i Norge. Mange vokser det av seg i tenårene, men studier viser at stadig flere beholder eksemet også inn i voksen alder. - Det kan henge sammen med vår daglige hygiene, hvor mange dusjer opptil flere ganger om dagen, og i tillegg bruker mye såper og sjampoer. Dette tørker ut huden, og tørr hud fører til at eksemet får utvikle seg, sier Terje Nordengen.

Påvirker hele mennesket
Eksem og psoriasis er kroniske tilstander, men heldigvis er det i dag mulig å holde hudsykdommene i sjakk med god behandling. - Det har kommet flere nye behandlingstilbud de siste 15 årene. Først og fremst de biologiske legemidlene, i form av sprøyter for de som har alvorlig psoriasis. Personer som tidligere hadde utslett over store deler av kroppen, setter en slik sprøyte selv hver tredje måned og holder seg nærmest symptomfrie, sier Nordengen.

For mange er hudsykdommene mer enn kløende og irriterende. - Hudsykdommen kan påvirke hele mennesket. For mange er alvorlig psoriasis eller eksem en stor psykisk belastning, spesielt blant unge. De pakker seg inn i klær og vil ikke vise utslettet, sier Nordengen.

Typiske feil
- Det de fleste gjør feil under behandling av tørr hud, er at de smører for lite og for tynt. Bad deg også i oljer. Du kan ikke få for mye, sier hudlege Nils Jørgen Mørk.

- Dette er hudsykdommer det er viktig å behandle proaktivt, ikke bare fra krise til krise, legger hudlege Cato Mørk til.

- Og husk at så fort huden blir tørr og slår sprekker, vil du begynne å klø og det kan gå infeksjon i utslettet. Det er viktig å ta problemet ved rota, slik at du beholder hudbarrieren, og unngår infeksjon, sier Nordengen.

BRUKER OPPTIL 15 000 KRONER PÅ KREMER I ÅRET
Siw Edquist Hansen håper mennesker med eksem kan bli tatt mer på alvor.

Helt fra de var små har Emilie (13) og Sindre (10) Hansen-Nymoen klødd og hatt utslett på huden. De fant etter hvert ut at de har atopisk eksem. De har ofte lange dårlige perioder med store utbrudd, og tidkrevende behandling, men også gode perioder som de tar godt vare på. Som små var de ofte våkne om natta fordi huden klødde og svidde fælt.

- Svir veldig
- Når jeg har skikkelig utslett, svir det veldig og det er vondt. Jeg synes det er litt ekkelt, og har noen ganger vært redd for å vise huden min. Men nå vet de fleste vennene mine at jeg har eksem og de bryr seg ikke om at jeg har utslett, sier Emilie.

Familien har fått gode rutiner på smøring og behandling. De kan bruke mellom 10 000 og 15 000 kroner på fuktighetskremer i året. Lange våkenetter og bruk av mye tid og energi til behandling, kombinert med full jobb, gjorde at mamma Siw Edquist Hansen møtte veggen i 2006.

- Jeg var sykemeldt i flere måneder, og måtte erkjenne at jeg ikke kunne strekke til over alt. I stedet begynte jeg å ta i mot hjelp, og jeg begynte å stille krav, sier hun. Det ledet blant annet til at familien fikk delta på eksemskoler og fikk tilbud om klimabehandlingsreiser.

- Ikke tatt på alvor
- Vår erfaring er at mange som har barn med atopisk eksem ikke blir tatt på alvor. Vi fikk en krem, og fikk høre at "de vokser det nok av seg" sier Siw, som følte seg alene i begynnelsen. - Jeg trodde ikke det var noen som hadde det på samme måte som oss, sier hun.

Derfor startet Siw opp med sin egen blogg om familiens utfordringer, sosken.blogspot.no, slik at også andre skulle føle seg mindre alene. I tillegg er hun engasjert i eksemskolen på Rikshospitalet og i Psoriasis- og eksemforbundet. - Vi har vært veldig åpne og opptatte av å ufarliggjøre eksem. I tillegg har barna fått gradvis mer ansvar for å behandle seg selv, noe jeg mener er viktig for at de skal fortsette å kunne ha et godt liv med eksemet, sier Siw.

Kilde: Dagbladet søndag papirutgave 26. januar 2014 side 12-13.

Tilbake