– Trygt å bytte til biotilsvarende

18.10.2016

Verden over har ventet i spenning på resultatene fra Byttestudien Nor-Switch, som nå viser at det ikke er forskjell på Remicade og biotilsvarende.

Bilde: – Trygt å bytte til biotilsvarende

Det er ingen signifikant forskjell i effekt, bivirkninger eller antistoffdannelse hos pasienter som fortsatte behandling med originallegemiddelet infliksimab (Remicade) og pasienter som byttet over til et biotilsvarende til infliksimab (CT-P13, Remsima).

Slik konkluderer den norske Nor-Switch-studien, populært kalt byttestudien – en studie som har vakt interesse over hele verden.

Tirsdag 18. oktober legger leder av studien, UiO-professor og avdelingssjef Tore K. Kvien ved Diakonhjemmet sykehus, frem resultatene i Wien under en muntlig presentasjon på United European Gastroenterology (UEG) sin årlige kongressuke (UEGW).

– Resultatene var ikke overraskende. Nå kan vi sette tre streker under svaret på spørsmålet om det er trygt å bytte fra Remicade til biotilsvarende Remsima eller Inflectra, sier Tore K. Kvien til Dagens Medisin.

Kan ikke generalisere

Han maner imidlertid til varsomhet med å trekke konklusjonen for langt:

– Etter vårt skjønn, må vi være forsiktige med å generalisere til alle andre biologiske legemidler og deres biotilsvarende. Som ellers i medisinen, trenger vi mer dokumentasjon enn én studie.

– Hva tror du blir konsekvensene av resultatene fra Nor-Switch?

– Når pasienter spør, kan legene vise til at et bytte er trygt. Jeg forventer at de som nå står på Remicade blir skiftet over til Inflectra, biotilsvarende til infliksimab – og som i årets LIS-anbud var billigere enn Remsima. Dette vil vi også gjøre på Diakonhjemmet sykehus. Vi har ennå ikke byttet 100 prosent fordi vi ønsket å vente på resultatene av byttestudien, mens mange andre avdelinger allerede har gjennomført bytte for å redusere kostnader, sier Kvien.

Han håper også at resultatene vil kunne bidra til at flere pasienter i andre land kan behandles med biologiske legemidler.

Les hele saken og mer om Byttestudien på dagensmedisin.no.

Les også: Sykehusene kan spare 750 millioner kroner årlig

Les også: - Vi trenger mer dokumentasjon enn èn studie

 

 

 

Tilbake