"Under the Spotlight"

29.10.2010

29. oktober, på Verdens Psoriasisdag, ble fire norske videoer tilknyttet det internasjonale filmprosjektet "Under the Spotlight" lansert.


Kenneth Waksvik er 42 år gammel og kommer fra Skien i Telemark. Han arbeidet som servitør da han som 18-åring fikk påvist psoriasis. - Det var tøft, og jeg hadde fryktelig vondt. Hele huden forandret seg, forteller Kenneth. Han har en vanskelig form for psoriasis, som er utfordrende å behandle.

Monica Bråthen Kristensen er fra Vegårshei i Aust-Agder. Hun fikk diagnosen psoriasis da hun var seks år gammel. Hun mener bestemt at det er uvitenhet som skaper de uheldige episodene. - Jeg var på jobb på butikken, og skulle legge opp noe varm mat til en kunde. Da ble hun fornærmet fordi jeg hadde eksem. Hun forlangte å få ny mat, ettersom jeg hadde lagt hånden ned i posen for å forme et hull jeg kunne legge maten i, forteller Kristensen.

Tove Lid er seksbarnsmor, bor i Molde og har hatt psoriasis siden hun var 14 år gammel. To av de seks barna, Joacim og Amalie, har også fått diagnosen psoriasis.Tove opplevde det som spesielt at begge ungene utviklet sykdommen i så tidlig alder, og mor, Joacim og Amalia får virkelig føle hva psoriasis betyr i dagliglivet.

Sissel Reløy er 37 år og bor i Sandnessjøen med samboer, to tenåringsbarn og hunden Boss. Sissel har hatt psoriasis siden hun var 7 år. Hun har personlig erfart at behandlingstilbudet tilknyttet hudsykdommer er mangelfult i utkant-Norge. Sissel etterlyser bedre behandlingsmuligheter i distriktene, slik at det er mulig å kombinere behandling med en ellers travel hverdag.

Om prosjektet:
Mer enn 125 millioner mennesker verden over lider av psoriasis. Psoriasis kan påvirke mye mer enn huden; sykdommen kan prege folks liv i stor grad, og må tas mer på alvor. Personer med psoriasis blir ofte dømt etter utseendet på huden. Stigmatisering forbundet med psoriasis kan være svært foruroligende, noe som resulterer i følelsen av forlegenhet og usikkerhet og ofte begrenser pasientenes sosiale liv og fritidsaktiviteter. Dermed kan rammede bli mer isolert og kobles fra familie og venner og vil ofte etterhvert unngå nye situasjoner. Psoriasis kan påvirke folks valg av karriere, deres relasjoner og mentale velvære.

The International Federation of Psoriasis Associations (IFPA), sammen med sine medlemsorganisasjoner, har som mål å avdekke den innvirkning psoriasis kan ha på en persons liv over tid. Et bidrag til dette er filmserien Under the Spotlight. UTS er en serie med unike dokumentarer, fortalt av de som lever med sykdommen. Den første dokumentaren følger seks personer fra Danmark, Sverige og Tyskland. Filmen gir et unikt møte med disse menneskene og en sterk opplevelse av hvordan de lever med psoriasis. De modige pasientene har ønsket å bidra til å øke bevisstheten om på hvilke måter psoriasis påvirker hvordan de lever sine liv. Under the Spotlight vil følge livet til disse personene en gang årlig i inntil fem år for å se hvordan det er å leve med psoriasis og hvordan dette påvirker menneskene også over tid.

Under the Spotlight ble altså initiert i tre europeiske land i fjor og nå følger flere land etter og vil produsere dokumentarer i 2010. Resultatet vil utgjøre en pågående dokumentarserie som vil synliggjøre utfordringer og triumfer knyttet til det å leve med psoriasis blant mennesker over hele kloden.

I Norge har Norsk Psoriasisforbund innledet et tilsvarende samarbeid med Abbott Norge - med ønske om å gjennomføre et lignende prosjekt med norske deltagere.Totalt er det produsert fire norske filmer, som publiseres 29. oktober 2010.

Hensikten er som i de øvrige landene å sette fokus på sykdommen og hvordan det er å leve med psoriasis.
 

Tilbake