Vil inspirere og motivere

27.06.2022

Siden 21. mai har Ragnar Aspholm syklet fra Nordkapp. Nå er han kun noen dager før han når Lindesnes og målet om å sykle Norge på langs.

Bilde: Vil inspirere og motivere

– Det har gått over all forventning og mye bedre enn jeg trodde, sier Ragnar Aspholm.

Denne torsdagen 24. juni tar han seg tid til en hviledag for å fikse et par ting på el-sykkelen på Hjelpemiddelspesialisten på Rosenholm i Oslo. Etter en og en halv måned på veien, er det forståelig nok behov for noen utbedringer.

– Sykkelen har holdt, men det har vært en svakhet i setefestet som må fikses, forteller han.

El-sykkelen fikk han av Hjelpemiddelsentralen, og på Rosenholm fant de ut at måleren denne dagen viste hele 3 711 kilometer, siden Aspholm fikk den for et halvannet år siden. De fleste av de kilometerne skyldes sykkelturen hans fra Nordkapp i nord 21. mai til Lindesnes i sør, som han er i ferd med å avslutte.

Flere diagnoser

Aspholm har flere diagnoser. Han har hatt psoriasis på leggene og albuene, men da han fikk ME (kronisk utmattelsessyndrom) kollapset han helt og fikk fatigue. For seks-sju år siden fikk han problemer med leddene, og det viste seg at han også har psoriasisartritt (PsA). Han har også hatt tarminfeksjoner, og for to år siden fikk han gule stafylokokker på grunn av et myggestikk. Betennelsen gikk ikke ned, og han ble sendt til Rikshospitalet i Oslo. Der fant de ut at han hadde kreft i den ene nyren, og to tredjedeler av den ble skåret vekk.

Det var da Aspholm bestemte seg for å sykle Norge på langs – vel og merke hvis det gikk bra på sykehuset. På grunn av en ødelagt rygg, kunne han på den tiden ikke gå lenger enn 300 meter. Da hjalp det med en trehjuls elektrisk sykkel som var spesielt tilrettelagt for ryggen hans.

– Jeg tok lenger og lenger sykkelturer. Dette gikk fint, og så kjøpte jeg meg sykkelhengere som jeg bygde om. Jeg begynte å fortelle om at jeg skulle sykle Norge på langs, og da var løpet kjørt – da kunne jeg ikke trekke meg. Jeg tok kontakt med foreningene som jobber for diagnosene jeg har, og så fikk jeg inn midler fra flere av dem og fra private sponsorer.

Psoriasis- og eksemforbundet var en av sponsorene.

Bildetekst: Generalsekretær Mari Øvergaard i Psoriasis- og eksemforbundet i samtale med Ragnar Aspholm på Rosenholm stasjon i Oslo.

Aspholm kaller seg ukuelig optimist, noe også fastlegen bekreftet da Aspholm fortalte om sine planer.
– Legen kikket på meg. Hvis jeg sier at du sykler strekningen på tre måneder, så gjør du det på halvparten, forteller Aspholm.
Legen fikk rett, og det hjalp at Aspholm liker å sykle.
– Jeg er veldig glad i å sykle, og det har nok vært en fordel, understreker han.

Helsen holdt

Aspholm forteller at han fryktet at helsen ikke skulle holde denne lange turen, men det har de så langt gjort. Og hvis han har en dårlig dag, tar han på seg sine mørke solbriller og sykler i sin egen boble.

– Siden jeg har ME, er jeg blitt vant til å takle dårlige dager. Jeg har lært meg selv å kjenne etter hvordan leddene virker. Jeg er blitt i bedre form, jeg utfordrer meg selv, men det er viktig ikke å gjøre for mye. Jeg tar halve og hele hviledager, og jeg får reaksjoner på sprøytene jeg setter ukentlig.

Aspholm bruker legemidlene Metex og Embrell, som skal oppbevares kjølig. Det løste han ved at han kunne hente behandlingen hos privatpersoner underveis.
– Mens andre har suppestasjoner, har jeg sprøytestasjoner, ler han.
To ganger rakk han ikke frem. Da hentet han ut medisinene på apotek.

Under åpen himmel

Mange av nettene er blitt tilbragt utendørs.
– Stort sett har jeg lagt meg i soveposen på en presenning og liggeunderlag og sovet under åpen himmel. Jeg har med meg to soveposer, så jeg har god plass. Hvis det har vært fare for regn, har jeg satt opp teltet mitt. Nå har jeg fått god trening med å sette opp telt, men du finner mye greit på YouTube om hvordan du kan gjøre ting. Det gjorde jeg også.

Og så har han fisket litt her og der, og han har blant annet fått øret, sei og lyr. Enkelte ganger fikk han beskjed om at det ikke var lov til å fiske, men at det var greit likevel.
– Jeg har møtt mye artig folk, påpeker han.
Har det ikke vært ensomt å sykle alene?
– Jeg er egentlig en sosial enstøing som trives godt alene på hytta i to-tre uker, så det har gått bra. Men det er en viktig motivasjon med turen å prate med folk, og det betyr mye for meg å gi noe tilbake og gi inspirasjon og motivasjon. Det var derfor jeg henvendte meg til dere.
 

Han innrømmer at det har vært utfordringer underveis, som å sykle på Saltfjellet i Nordland i motvind, regn og sludd.
– Da jeg syklet på snøfjellet var det kaldt, og kulda krøp inn overalt. Og nordover var det flere tunneler jeg ikke kunne sykle gjennom fordi det var forbudt. Da jeg tok omveien ved den første tunellen, møtte jeg en meter og halvannen med snø, så da var det å sykle ned igjen. Jeg var sur som fy fordi veien ikke var blitt måkt. Da syklet jeg til hotellet og fikk bestilt en rullestoldrosje som kjørte meg gjennom tunellen. Ved en annen tunell la jeg sykkelen og tilhengerne på en presenning og sklei på snøen. Da hadde jeg behov for en hviledag etterpå.

Feirer med dusj og middag

Aspholm bor i Arendal, og planen var å stoppe der. Men siden turen har gått så greit så langt, har han bestemt seg for å sykle forbi hjembyen og fortsette til Lindesnes.
Blir det noe feiring når du kommer i mål?
– Da skal jeg hjem å dusje og få meg en god middag. Feiringen er turen i seg selv. Men når jeg har kommet frem til Lindesnes, gidder jeg ikke å sykle tilbake til Arendal. Jeg har fått noen til å hente meg.

Har du noen planer om nye prosjekter etter sykkelturen?
– Jeg bor på en liten gård som ligger like ved et vann, og jeg tenker at jeg har lyst til å lage noen flytebrygger. Ellers så har jeg tenkt til å begynne og produsere mel til eget forbruk. Kosthold er viktig for meg – for fordøyelsen og alt.
Med andre ord har du ikke noe behov for å slappe av?
– Å holde på med sånne prosjekter er å slappe av, påpeker han.

Han har ingen planer om å legge opp syklingen.
– For meg har det vært viktig å ikke havne i rullestol. Tenk hva staten sparer på at jeg har gjennomført denne sykkelturen, og ikke minst hva det betyr for min livskvalitet. Når det oppstår ting som er litt ugreie, legger jeg det bak meg og så jakter jeg på det gode. Så jeg kan holde det gående ganske lenge, sier Ragnar Aspholm.

Her kan du følge Ragnar Aspholms sykkeltur på Facebook

Her finner du informasjon om psoriasisartritt (PsA)

Tilbake