Mestringens mestere

01.01.2013

Iris Aas meldte seg på mestringskurs for å lære mestringsteknikker hun kan ta med seg i hverdagen som kronisk syk.

Bilde: Mestringens mestere

Tre tirsdagskvelder i oktober samlet seksten deltakere seg på Rica Hotell i Fredrikstad for å følge kurset "Mestringens Mestere", arrangert av Psoriasis- og eksemforbundet Fredrikstad og omegn. Kurset hadde fokus på hjelp til selvhjelp, hvor deltakerne selv bidro med egne erfaringer gjennom strukturerte erfaringsutvekslinger, gruppedialoger og individuelle oppgaver.

Dyktige kursholdere fra Sykehuset Østfolds lærings- og mestringssenter, ledet deltakerne gjennom programmet som fokuserte på utfordringer ved langvarig kronisk sykdom, vanskelige følelser som sinne, frustrasjon og tristhet, samt livsstilsendringer, med tema "hvorfor er det så vanskelig?".

Nye ideer

Iris Aas fra Fredrikstad er skilt og har tre barn, og opplever at hverdagen kan være tøff når leddsmerter og fibromyalgi stjeler mye krefter. Aas ønsket derfor å gjøre noe godt for seg selv, og valgte å melde seg på kurset etter anbefaling fra en venninne: - Jeg ville lære meg teknikker for å mestre hverdagen bedre. Kurset har gitt meg nye ideer, økt selvinnsikt og større evne til å reflektere over egne valg og handlinger, sier Aas. Hun opplevde det svært positivt å kunne utveksle erfaringer med andre kronikere.

Tapsfølelse

Kursholderne Inger-Tove Jentoft van de Vooren og Ingunn Olsen understreker viktigheten av å skape mestringsfølelse i hverdagen for mennesker med kronisk sykdom. - Det å bli syk kan skape en betydelig tapsfølelse. Mestring bidrar til å redusere denne, og øker i stedet en følelse av kontroll, sier Ingunn Olsen. - Mange mister selvfølelsen når sykdom oppstår, og det er et sorgarbeid å komme videre. Ved bevisstgjøring og egenmestring klarer den enkelte i større grad å ta ansvar for egen sykdomssituasjon, utdyper Inger-Tove Jentoft van de Vooren.

Virket samlende

En av arrangørene og ideskaperne bak kurset, Liv Skovdahl, er sammen med prosjektleder Leif Jørgensen svært fornøyd med gjennomføringen og kursinnholdet. Tilbakemeldingene i etterkant har utelukkende vært gode:

- Kurset virket samlende, og vi har fått mye positiv respons. Mestring er selve grunnlaget for å leve et godt og verdig liv, og jeg håper derfor opplegget bidro til å gi deltakerne styrke og overskudd i hverdagen, sier Skovdahl.

Psoriasis- og eksemforbundets lokallag i Fredrikstad er ikke fremmed for tanken om å tilby nye kurs til sine medlemmer: - Den erfaringen vi har høstet gjennom dette kursopplegget, gjør at vi absolutt er positive til å søke midler til et lignende arrangement også i fremtiden, avslutter Skovdahl.

Artikkelen stod første gang på trykk i Psoriatikeren nr. 4/2012.

Tilbake