Vel gjennomført Østlandskonferanse i Halden

01.10.2011

Østfold fylkeslag av Psoriasis- og eksemforbundet gjennomførte en svært vellykket Østlandskonferanse på Park Hotell i Halden fra 23. - 25. september. Her kan du lese hele referatet fra arrangementet.

Fredag 23.september

Fylkesleder Arild Smaaberg åpnet konferansen med å ønske velkommen til innholdsrike dager på Park Hotell i Halden by. ”Byene og tettstedene i Østfold fylke har alle sitt særpreg, og lengst syd i fylket finner vi Halden, som med sitt historiske og trivelige preg er et lite Østfold i miniatyr. Østlandskonferansen har vært planlagt i ett år, og det er lagt til rette et program som vi håper vil passe våre gjester gjennom dagene som nå står for døren”, sa fylkeslederen. Østlandskonferansen 2011 ble med dette erklært åpnet.

Ordfører Per Kristian Dahl ønsket velkommen til byen, og uttrykte glede over at stedsvalget for Østlandskonferansen falt på nettopp Halden, som er Østfolds fjerde største by med et innbyggertall på 29 220. Kommunene er størst når det gjelder areal; stor landbrukskommune, stor innbyggervekst, og offensiv boligpolitikk. Kommunen ligger også nærmest EU i Norge med de utfordringer dette kan medføre. Handelsliv finner man også på svensk side med 6-700 arbeidsplasser og positiv grensehandel. Det er økt tilflytting, mange velger å flytter tilbake etter endt utdanning og flere store bedrifter gir mange arbeidsplasser.

Film fra Halden viste vakre bilder med bl.a. Svinesundbroen som ligger kun 10 km. fra sentrum, Fredriksten festning, også med ”Allsang på Grensen” , Østlandsperlen Sør-Halden ved foten av festningsfjellene og på den andre siden indre havn med byens fasiliteter i tillegg til vakre Rød Herregård med sin 300 år gamle historie.

Lill Hansen takket ordføreren for hans interessante og hyggelige presentasjon ,og overrakte blomster.

Hun introduserte deretter forbundsleder i Psoriasis- og eksemforbundet, Ragnar Aakre Aas, foredragsholder og konferansier under Østlandskonferansen, som ga uttrykk for at han trives med denne flotte byen. Han roste også den gamle, vel bevarte trehusbebyggelsen. I sin presentasjon av PEF sa han bl.a. at det viktigste er å forbedre tilværelsen for mennesker med psoriasis og andre hudsykdommer. Innsatsen i forbundet er stor, nødvendig arbeid utføres med glede og bidrar til å klargjøre beslutningsutviklingen. Styret i PEF er et team som arbeider effektivt og hyggelig sammen, og det er et godt klima her så vel som i representantskapet. Et godt samarbeid i saker gjør det lettere å komme videre i prosessene. Sekretariatet i PEF ble berømmet for sin aktive innsats og positive holdning.

Medlemsantallet er viktig, alle oppfordres til å snakke sammen og komme med gode idèer for å verve nye medlemmer. Større medlemsantall gir fordeler på flere hold. Lotteriet må heller ikke glemmes, vær kreative også når det gjelder dette viktige området. Det jobbes med sponsorer og støttespillere fra medisinalsiden, og på denne konferansen hadde vi Coop som sponsor av frukt og grønt.

WPD – Verdens Psoriasisdag, mange har planer om markering denne dagen og det oppfordres til dette. Mye skjer også på internasjonal front samtidig, og også generelt - her var Akre-Aas innom ”Under the Spotlight” - et betydningsfullt og vellykket prosjekt der en tar for seg skjebner og utvikler dette videre. Aktuelle ”Spotlight”-filmer vil bli vist på Vika kino på WPD i tilknytning til en paneldebatt.

I påvente av Statsbudsjettet som blir lagt frem 6.oktober, arbeides det på flere fronter. Tradisjonelle saker er lysbehandling, flere hudleger, biologiske preparater, lavere egenandel (FFO), klimabehandling – Sintef går gjennom erfaringer med behandling utenlands. PEF har mottatt Kr. 300.000 av Pfizer for å utdanne livsstilslikemenn. Mat – endret livsstil – viktig med fokus på sunt/usunt kosthold, her endres oppfatningene raskt. Variert kosthold er viktig, men også å tenke fysisk – ikke nødvendigvis trening, men å være aktiv. Uten å moralisere oppfordres det til å røyke mindre, evt. ha et rimelig forbruk av stimuli (et glass vin er sunt), men ikke overdriv. Sunn livsstil gir stor helsemessig gevinst.

Et spørreskjema i forhold til ev. stigmatisering og/eller diskriminering p.g.a. psoriasis og annen hudsykdom ble delt ut til konferansedeltakerne. Denne undersøkelsen er verdensomspennende, enkelte vil bli plukket ut og bli kontaktet i forhold til et frivilligintervju.

Vi takket Ragnar Aakre Aas for at han delte sin kunnskap og innsikt i temaene med oss. Han uttrykte høflig at han følte seg beæret over å få mange oppgaver under konferansen.

Lisa Gustavsen kom med praktiske opplysninger i forhold til opphold og servering, og ønsket velkommen til en liten samling før en hyggelig middag med etterfølgende musikk av Thore Pettersen.                

Lørdag 25.september

Etter et kort dagsinfo, ble hudlege Jørgen Funk introdusert. Han holdt et interessant foredrag om psoriasis med tilhørende presentasjon. Funk takket for forespørselen om å bidra som foredragsholder og fortalte kort om seg selv, og sin privatpraksis i Moss. I et utdrag av hans innlegg kan bl.a. nevnes utviklingen på området – etter nesten å ha stått på stedet hvil i ca. 100 år, har det i senere tid skjedd en spennende utvikling mht. kjennskap til sykdommen, i tillegg til utvikling av nye medisiner.

Livsstil, forståelse, behandling – mange nye aspekter har ført til at hudlegenes oppfatning av pasientene har forandret seg. Utbredelsen har vært ganske stabil, ca. 2-3 % av befolkningen i den vestlige verden er antatt å være berørt, slik at i denne andel av befolkningen er det ingen økning. Genetisk årsak nevnes, den genetiske variasjonen er altså konstant.

I årene 1990 – 2000 trodde en at psoriasis var en ren hudsykdom, dette har endret seg i løpet av de siste 10 år. I dag vet vi at dette er en systemsykdom. Ytre påvirkninger kan forsterke situasjonen slik at psoriasis øker.

Psoriasis - psoriasis artritt: hudutslettet kan oppstå før eller etter leddproblem, eller leddene behøver ikke bli berørt i det hele tatt.

1959: en undersøkelse blant Grønlandseskimoene viste at de hverken hadde psoriasis, infarkt eller slag og en trodde årsaken var forskjell i kostholdet – muligens Omega 3 – 6?

1996: – doktorgrad - en kostholds-anamnese som involverte over 100 personer viste at Omega 3 – 6 ikke ga noen forbedring,.

Kosthold – andre muligheter?        

Feilen viste seg bl.a. å være at det kun ble forandret på et emne, næringsmiddelkjeden ble ikke oppfylt. Prognosen er avhengig av styrke, når i livet sykdommen oppstår, og tidspunkt for behandling.

Per år 2010 ser en viktigheten av en sunn livsstil, reduksjon av ev. overvekt, røykeslutt, og start av behandling så tidlig som mulig. Det er rettet stor oppmerksomhet på følgesykdommer. Konsekvens av viten pr. i dag: helhetlighet – kosthold, livsstil – vektreduksjon og røykeslutt er krevende utfordringer som gjør at pasienten selv også må bidra aktivt. Når det gjelder den neste generasjon, besitter i dag barnehager og småskoler stor kunnskap når det gjelder sunn livsstil, og bidrar til å bryte kjeden som danner grunnlaget for usunn mat. Uten slik endring kan antall alvorlig psoriasis komme til å øke.

Hudlege Funk gav videre et sammendrag av tradisjonelle behandlingsformer som har vært i bruk de siste 50 år (inkludert dagens behandling) - de viktige helsereisene, kursing av pasienter, og belyser bl.a. forskjellige typer biologisk medisin. Mange spørsmål fra deltagerne blir besvart på beste måte, før hudlegen ble takket for et utrolig interessant foredrag og overrakt velfortjente blomster.                                        

Om Psoriasisforbundet i Sverige v/Kjell Gustafson

Vi hadde besøk av to svenske gjester på Østlandskonferansen, og de hilste fra Strømstad og takket for invitasjonen. Västra Götaland har 10 lokalavdelinger med ca. 2200 medlemmer, 60 unge. Kjell Gustafson viste en presentasjon og fortalte litt om det svenske Psoriasisforbundet - i år 2009 favnet forbundet 18.500 medlemmer. Brosjyrer med nyere informasjon blir trykket opp hvert år, og nettsidene er viktige i forhold til oppdateringer. Han fortalte videre at det også her er langt mellom lysbehandlingsenhetene, og når det gjelder klimabehandling finnes det en bungalow i San Augustin. Det var interessant for oss å høre litt fra svensk side, han ble behørig takket for dette, og vi satte stor pris på besøket.

Homeopat Kristin Husa

Vår neste foredragsholder takket for forespørselen om å ha innlegg på konferansen, og presenterte seg som en homeopat som arbeider på mange felt. Her følger kun et lite utdrag fra hennes foredrag med tilhørende presentasjon. Homeopaten kan se ting fra annen vinkel enn legene, stikkord kan være f.eks: Helbredelse – din helse –ditt ansvar – din utfordring – ta ansvar – fjerne årsak – forebygge – skape energi og helse – bevisste handlinger – effektive virkemidler. Husa mente bl.a. at kroppen er et mirakel når det gjelder helbredelsesmekanisme. Ved akutte tilstander startes mekanismer i kroppen, men ved kroniske tilstander stopper selvhelbredende krefter opp.

Energi = liv.     Albert Einstein sa bl.a.: alt er energi.

Hun fortsatte med å fortelle hvordan man kan skape energi – hvordan ”lade opp” og gav eksempler. Her nevnes enkelte forhold i kroppen som vi kan påvirke oksygen til cellene – riktig pH – god cellefunksjon – ut med avfallsstoffer – næring til celler – mindre stivelse og sukker - positive tanker – selvfølelse – selvjustering mot ønsket mål. Å være i aktivitet og å puste på riktig måte er grunnleggende viktig, og vi får en innføring i hvordan dette kan gjøres.

Husa gav oss kloke ord på veien videre:

  • Ta kontroll over resultatene dine, ytre resultat speiler indre verden
  • Hvis du gjør det du alltid har gjort, vil du få det du alltid har fått, fremtiden blir som fortiden –
  • Holdning: All is about the attitude - Tanke + følelse + handling = holdning.

Lill Hansen takket for et spennende foredrag og overleverte vakre blomster til Kristin Husa. Deretter ble det ønsket velkommen til lunsj, og i etterkant en spasertur til Rød Herregård.

Ettermiddagen ble brukt til en omvisning på herskapelige Rød Herregård, der en dyktig og kunnskapsrik guide tok oss med inn i vakre omgivelser med historie i veggene. Interesserte fikk også i etterkant mulighet til å få et inntrykk av den eldste bevarte delen av Halden by.

Festmiddag i anledning landsdelskonferansen

Vi spiste et nydelig måltid i den vakre spisesalen på Park Hotell. Konferansier var Ragnar Aakre Aas som bandt sammen sang, musikk og talte på beste måte. Under middagen fikk vi også besøk av Haldens lokale ”Sinnakæll” som hadde mange sterke meninger som han delte med oss. Taler ble holdt og mange hyggelige ord ble sagt; litt alvor og litt skjemt. Kvelden ble avsluttet med hyggelig samvær og dans for de som ønsket det, til musikk av May Holtskog.

Søndag 25.september

Lisa Gustavsen ønsket god morgen og gav informasjon om dagens program. Hun gav deretter ordet til dagens første foredragsholder Ragnar Aakre Aas. Han åpnet med å la tonene fra Odd Børretzens velkjente ”In the morning” strømme ut i plenum - en vellykket start på en ny lærerik dag.

Rettigheter for personer med kroniske lidelser

I sitt innlegg pekte Ragnar på en del viktige punkter, et utdrag av viktige saker følger her:

  • Hvordan ”manøvrere” for å oppnå rettigheter? Alle har rettigheter og plikter i vårt samfunn uansett hvilken helsetilstand eller sosial status en har
  • Kroniske sykdommer - personer med funksjonsbegrensninger har i tillegg rettigheter grunnet sin sykdom. Det er følgene av sykdommen som kan gi rettigheter. Hvordan finne frem? Hvilke rettigheter – hvor?
  • Organisasjonene kan hjelpe – fylkeslagene, lokallagene, forvaltning, advokater, tillitsvalgte og forbund - FFO.
  • FFO - Jungelhåndboken revurderes hvert fjerde år, regler endres og denne blir oppdatert.

Ragnar hadde laget et kompendium på 8 sider som viser hvilke tema som finnes i boka, med henvisning til tilhørende kapitler. I tillegg ble det lagt ved en orientering om aktuelle lovforslag og Stortingsmelding om Nasjonal helse – omsorgsplan 2010-2011. Disse ble delt ut til alle konferansedeltagerne, og er interessant og lærerikt stoff for oss alle. Akre-Aas gjennomgikk i sitt fyldige foredrag et sammendrag som forholder seg til Jungelboka, i tillegg til å forklare og besvare mange aktuelle spørsmål fra deltagerne. Det ble igjen rettet en takk til Ragnar Aakre Aas for stor innsats i Østlandskonferansen.

PEF-ung ved Hege Thommesen

Hege takket for invitasjonen, og fortalte en del om arbeidet som utføres i PEF-ung. ”Vakker med psoriasis” - et vellykket prosjekt fra 2010 er aktuelt som info-materiell. Det arbeides nå med å oversette til engelsk grunnet flerspråklige helsestasjoner som utgir dette. Ungdomskonferansene har fokus på sunnhet, og hun forteller om ”Sumba” og ”Røris” (dans til musikk) – til bevegelse og mosjon.

Holdningsskapende arbeid i skolene er viktig, fint med besøk og opplysning om psoriasis og andre hudsykdommer. WPD arrangementet på Vika kino kan være interessant for ungdom også, i forhold til dagliglivet med denne diagnosen.

Hege og Ragnar utfylte hverandre mht. informasjon, sammen med de øvrige deltagerne som utvekslet erfaringer. Kan en gå ut i ungdomsorganisasjoner og skoler for å gi generell info om hudlidelser? Det bør legges vekt på f.eks. at barn med atopisk eksem bør komme tidlig til hudlege for diagnose og behandling – ved ingen- eller feil-diagnose (dette stopper ofte hos fastlegen) bør det settes fokus på at alle pasienter skal videre til hudspesialist. Finnes det behandling, skal du ha den. Hege ble takket for sitt innlegg. PEF-ung er en viktig del av PEF, og det er et ønske at flere engasjerer seg. Samarbeid og samhold gir resultater.

Atopisk eksem v. Lillian Olafsen:

Etter å ha presentert seg selv og Atopikerutvalget, minnet Olafsen om at det også arbeides for atopikerene og at dette bør være en større del av helhetsbildet i PEF. Er det mulig å ha en kontaktperson i hvert fylkeslag som har fokus på atopisk eksem som utvalget kan støtte seg til? Psoriasis- og eksemforbundet er et forbund for psoriasis, atopisk eksem og andre hudlidelser, kan dette komme klart frem i navnet? Vi må alle være aktive, inkluderende og stille i samme gruppe. Lillian ble takket for at hun tok opp dette - til ettertanke.

Lill og Lisa overrakte blomster, varme ord og klem til funksjonærer og tillitsvalgte, og overlot ordet til fylkesleder Arild Smaaberg for avslutning. Arild Smaaberg sa i sin tale bl.a.: ”Kjære alle deltagere på Østlandskonferansen. Østfold Fylkeslag sin Landsdelskonferanse 2011 har nå kommet til sin avslutning.

Det har vært givende og interessante dager, og mange gode ord ble servert under middagen i går kveld. Det er alltid noe nytt å lære, og verdifullt å treffes igjen.

Takk for denne gang!

Kofferten ble deretter overlevert til Oslo, som ser frem til 50-års jubileum og neste Østlandskonferanse i 2012.

Østfold Fylkeslag sin landsdelskonferanse 2011, favnet til sammen 57 deltagere.

Arbeidsgruppen som medvirket i planleggingen av Østlandskonferansen 2011 bestod av:
Lisa Gustavsen, Lill Hansen, Liv Skovdahl, Arild Smaaberg, Sølvi Borge, Ellinor Granrud, Johnny Albertsen og Mary Anne Lindberg.

Tilbake