Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

1. september - Frist for å søke behandlingsreise for atopisk eksem!

04.08.2014

Fristen for å søke klimabehandling for barn og ungdom (3-18 år) med atopisk eksem for hele 2015 er 1. september 2014. Behandlingen gjennomføres ved ulike tidspunkt avhengig av blant annet alder. For tidspunkt se nederst i artikkelen eller Rikshospitalets hjemmesider.

Hva er Klimabehandling?

Klimabehandling/behandlingsreiser tilbys av Seksjon for behandlingsreiser, Rikshospitalet, og er del av det offentlige behandlingstilbudet. Opplegget utføres på Valle Marina, Grand Canaria. Barn mellom 3 og 12 år reiser med ledsagere, ungdomsskoleelever reiser i egen gruppe og 15-18 åringer reiser i en tredje gruppe. Det er også egne grupper for familier hvor flere av søsknene trenger behandlingstilbudet.

Hvorfor delta?

Mange hudpasienter opplever en fysisk bedring av sol og saltvann. Like viktig som fysisk bedring er kunnskapen om hvordan leve bedre med diagnosen, samt opplevelse av mestring, fellesskap og erfaringsutveksling med andre i samme livssituasjon. Dette er behandlingens hovedfokus for å nå målet om å tilby en helhetlig og helsefremmende behandling som kan gi grunnlag for økt livskvalitet. For mange er dette med på å gjøre hverdagen litt lettere etter hjemkomst. Man har blitt bedre i huden, stresset ned, fått ny kunnskap og nye venner med full forståelse for utfordringene knyttet til diagnosen.

Foreldre i jobb?

Behandlingen gjennomføres på vårhalvåret. Mange foreldre er i full jobb, og barnet eller ungdommen er opptatt med barnehage eller skole. Man har kanskje ikke muligheten til å bruke tre ferieuker på å være ledsager, og ønsker ikke at barnet skal miste skolegang. Det er derfor nyttig å vite at behandlingstilbudet er å anse som en innleggelse ved sykehus, og barnet/ungdommen har derfor rett på fri fra barnehage eller skolen. Det gjennomføres også et alternativt skoleopplegg for deltakerne. Som omsorgsperson har du rett på fri fra arbeidsgiver til å være ledsager. Folketrygdloven § 9 -13 gir rett til opplæringspenger i inntil to uker for yrkesaktive foresatte som har omsorg for langvarig syke eller funksjonshemmede barn. Utover to uker med opplæringspenger må du evt. benytte din rett til utvidet antall stønadsdager med omsorgspenger (sykt -barn dager). Som forsørger for et kronisk sykt barn, jf. folketrygdloven §§ 9-5 og 9-6, kan du søke om utvidet rett til dette. Trenger du flere stønadsdager utover ovennevnte må dette forhåndsgodkjennes av NAV lokalt etter søknad fra barnets fastlege/spesialist. Søknadsskjemaer og henvendelser stilles til ditt lokale NAV-kontor. Det er viktig å vite at behandlingen tillater ikke ledsagerbytte i løpet av oppholdet. Ledsagerbytte etter tildeling av tur i behandlingsreiser godkjennes kun i spesielle tilfeller.

Tidspunkt for behandlingsreiser 2015

Det kan bli små endringer på tidene på høst da flyseter ennå ikke er bekreftet.
Vi gjør oppmerksom på at to barn og to voksne (ledsagere) må dele en leilighet. Leilighetene på Valle Marina har to soverom, felles bad og oppholdsrom/kjøkken. 

02.02 - 02.03: Flerbarnsfamilier med en ledsager (3-12 år)
08.04 - 06.05: Barn med atopisk eksem som hoveddiagnose med en ledsager (3-12 år)
06.05 - 03.06: Barn med atopisk eksem som hoveddiagnose med en ledsager (3-12 år)
24.06 - 15.07 (NB: 3 uker): Ungdom i alderen 15/16-18 år uten ledsager
23.09 - 21.10: Flerbarnsfamilier med ledsager (3-12 år)
21.10 - 18.11: Ungdomsskoleelever (8-10.klasse) uten ledsager

Søknadsfrist for alle gruppene er 1. september 2014!

Søknadsskjema finnes her.

Les mer på Seksjon for Behandlingsreiser sin hjemmeside
Les også «Reisebrev fra Valle Marina»

Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram