Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Aldersdiabetes en myte!

24.09.2008

Stadig flere eldre blir diabetikere. Men det er ikke alderen som har skylden. – Overvekt og dårlig fysisk form fremskynder diabetes, også hos eldre mennesker, sier forsker Bente Bryhni ved Universitetet i Tromsø.

Bryhni har tatt doktorgraden på eldre og insulin og mener at det folkelige uttrykket aldersdiabetes har gått ut på dato. – Det er ikke alderen i seg selv som gjør at eldre mennesker utvikler diabetes. Vår undersøkelse tyder på at eldre mennesker både kan utsette og forebygge diabetes dersom de holder seg slanke og i god fysisk form.

Det er første gang forskerne fastslår en så tydelig sammenheng mellom eldres livsstil og faren for å utvikle diabetes.

70 versus 30

I undersøkelsen, som er delfinansiert med Extra-midler fra Helse og Rehabilitering, har Bryhni sammenlignet insulinfølsomheten hos 70-åringer og 30-åringer med samme kroppsvekt.

Insulinfølsomhet er kroppens evne til å bryte ned blodsukkeret og er derfor avgjørende for om du utvikler diabetes.

– Det viste seg at 70-åringene hadde samme effekt av insulin som 30-åringene med tilsvarende kroppsvekt. Alderen hadde liten betydning. Det var vekten og kroppsfettet som var avgjørende, sier Bente Bryhni.

Men selv om risikoen for å utvikle diabetes er den samme for 70-åringer og 30-åringer i samme vektklasse, må eldre være ekstra nøye med kost og mosjon.

– Våre data tyder på at insulinproduksjonen i kroppen avtar med alderen. Det er altså enda viktigere for eldre mennesker å holde seg slanke og spreke for å motvirke folkesykdommen diabetes.

Egeninnsats

Resultatene er gode nyheter for alle som jobber med å forebygge diabetes. – Undersøkelsen viser at også eldre mennesker kan gjøre mye for å utsette og forebygge diabetes. Det er aldri for sent å leve sunt, sier generalsekretær Anne Kari Holm i Helse og Rehabilitering.

Rundt 225 000 nordmenn har type 2-diabetes, og forekomsten av denne typen diabetes øker sterkt med alderen. Antall nordmenn med type 2-diabetes er firedoblet de siste 50 årene.

Det er Norges Diabetesforbund som står bak forskningsprosjektet. Forskningsresultatet er basert på en stor befolkningsundersøkelse, Tromsø-undersøkelsen 1994-95, og på senere målinger av insulinfølsomhet hos friske 70- og 30-åringer.

Kilde: Newswire

Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram