Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Behandlingsreiser for ungdom (15-19 år) med psoriasis

13.01.2014

Den norske skolen GC 1. februar er fristen for å søke om årets behandlingsreiser til Valle Marina, Grand Canaria. Ungdomsgruppens opphold vil i år være fra 02.04 - 23.04. Husk å søke før fristen. Søknadsfristen for ungdom med atopisk eksem er 31.03.2014.

Kunnskap, vennskap og fellesskap
Behandlingsreisene gjennomføres av Seksjon for behandlingsreiser ved Rikshospitalet og er del av det offentliges helsetilbud for deg som har psoriasis. For ungdomsgruppen er tilbudet gratis.

Klimabehandlingen har tre hovedmål med behandlingstilbudet. Disse er;
- Øke mestring av det sosiale samspillet med jevnaldrende
- Øke mestring av fysisk aktivitet
- Økt innsikt i egen kunnskap

Med andre ord, være sosiale, være aktive og få mer kunnskap. Valle Marina ligger rett ved den Norske skolen, og det legges opp til undervisning og oppfølging rundt skolearbeidet til deltakerne slik at de ikke faller etter de andre elevene på samme trinn.

Behandlingen
Hovedkomponentene ved behandlingstilbudet er i grove trekk

1. Soling og bading
2. Fysisk aktivitet
3. Undervisning om mestring og sykdommen
4. Ro og hvile

Ungdommene vil lære mer om sykdommen, om mat/kosthold og om aktivitet. De vil også møte andre ungdom i samme situasjon som dem selv og utveksle erfaringer.  Ungdommen vil altså kunne lære mye av hverandre, være til nytte for andre i samme situasjon og få venner for livet. Som tidligere nevnt legges det også opp til skolearbeid slik at deltakerne ikke faller etter på skolen.

Gode resultat
Mange psoriatikere oppnår meget gode resultat av å delta på klimabehandlingen, men behandlingen anbefales ikke å kombinere med biologiske legemidler eller ciklosporin. Det er viktig at deltakerne rådfører med legen om pågående behandling skal videreføres i samme intensitet under behandlingen.

Gratis for ungdom
Behandlingstilbudet er et gratis behandlingstilbud i regi av Rikshospitalet og deltakerne vil bli møtt av en reiseleder ved avreise fra Gardermoen. Det vil være en felles innsjekking for gruppen, og den drar kollektivt til Valle Marina. Dersom man har behov for overnatting på Gardermoen i forkant eller etterkant, overnatter man gratis på Gardermoen Airport Hotel. Dette for å tilrettelegge for deltakere fra hele landet. Deltakerne vil også bli dekket av en kollektiv reiseforsikring.

Anbefaler å søke
Dersom du har psoriasis anbefaler PEF-ung deg å søke, uavhengig av hvor mange ulike typer behandling du har prøvd.  Ved utvelgelse vil rikshospitalet ta stilling til din PASI (hvor hardt du er angrepet), men også til om du har deltatt før og om du har behov for fellesskapet og kunnskapen du vil få under oppholdet.  En som ikke har deltatt på tilbudet før, kan derfor tildeles plass selv med lavere PASI enn en som har mottatt klimabehandling tidligere år.

Flere av medlemmene våre påpeker hvor viktig behandlingen har vært og er for dem. Følelsen av å bli forstått og få kunnskap om diagnosen har gitt dem evnen til å ta makt over egen sykdom og hverdagen.

Hvordan søke
For å søke tar du med søknadsskjema til legen og fyller det ut sammen. Skjema kan fylles ut av fastlegen og behøver ikke fylles ut av en hudlegen. PEF-ung vet at ventetiden for konsultasjon hos hudleger er lang, og vi har fått tilbakemelding om at det kan være vanskelig å få gehør for å søke ordningen hos legen. Det er derfor viktig å ha tenkt gjennom hvorfor man vil delta, og ta med søknadsskjema til legekonsultasjonen. Husk at det til syvende og sist er et fagutvalg på rikshospitalet som vurderer søknadene og velger ut hvem som får delta på tilbudet.

Besøk «Seksjon for behandlingsreiser» for mer informasjon og søknadsskjema. Her finner du også mer inngående informasjon om behandlingstilbudet.

Ny frist for å søke behandlingsreise for ungdom med atopisk eksem
Fristen for å søke klimabehandling for ungdom med atopisk eksem er 31.03.14.
Les mer her.

Har du spørsmål kan du ringe Rikshospitalets pasienttelefefonen 22 06 78 33 på hverdager kl 09-11 og 12-14.

Hjemmesiden
Søknadsskjema                                                                         

Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram