Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Blås liv i #PSORIASIS

fredag 22. juni 2018

I begynnelsen av året ble PEF-ung gjort oppmerksom på at Instagram hadde gjort det umulig å søke på #psoriasis og flere andre psoriasisrelatert hashtags. Etter press ble sensuren fjernet.

Instagram hadde dermed «tatt bort» alle bilder av affisert psoriasishud for allmennheten. Bildene finnes fremdeles på de forskjellige kontoene, men de er ikke lenger søkbare gjennom emneknaggen #psoriasis.  Blokkeringen ble fanget opp av blant annet den britiske psoriasisorganisasjonen og britisk media. Instagram ble beskyldt for å øke stigma knyttet til diagnosen og å hindre fellesskap. Etter underskriftskampanjer og press tok Instagram bort sensuren av #psoriasis. Styret i PEF-ung reagerte kraftig på blokkeringen. De synes det er vondt å oppleve at bilder av psoriasishud ble sensurert bort og understreker at ingen skal settes i skyggen.
I dag kan du bruke #psoriasis, mens andre psoriasisrealterte hashtags fremdeles er blokkert. Dessverre er alle bilder som en gang fantes med emneknaggen fremdeles borte. Dette vil PEF-ung gjøre noe med. I sommer ønsker derfor ungdomsorganisasjonen å blåse liv i #psoriasis og #ladblomstre.

La det blomstre
«Psoriasisen har ikke godt av å bli gjemt, den skal ha lys på seg, den skal ha sol på seg. Det er noe du skal vise, det er ikke noe å skjemmes for. Det er derfor vi sier at den blomstrer», sier Malin L. Angeltveit i filmprosjektet Screwed hud 
Nestlederen i PEF-ung Bergen sammenligner psoriasis med blomster. (Les artikkel og se filmen her). I TV-serien Keeping up with the Kardashians kan man se Kim og Kylie feire og gi hig-five når Kylie oppdager en flekk på magen de mistenker er psoriasis. Å sammenlikne utslettet med blomstrende blomster, synes styret i PEF-ung er et vakkert og positivt bilde. De mener bildet passer bra fordi blomster trenger sol, noe som utslett ofte også gjør. PEF-ung ønsker derfor å benytte begge emneknaggene #ladblomstre og #psoriasis.

Sommerkampanje
PEF-ung ønsker å gjøre Instagram om til en blomstereng fylt med unike og flotte «blomster». Noen synes det er vanskelig å vise hud med utslett, og det er veldig varierende hvordan man blir møtt når utslettet er synlig. Mens mange ikke bryr seg, er det fremdeles noen som kan se litt rart på deg og stille spørsmål.
Ved å synliggjøre utslett og knytte det til en positiv emneknagg, vil PEF-ung synliggjøre stigma og at mange synes det er vanskelig å vise hud med utslett. PEF-ung vil også viser at alle kan blomstre og at utslett ikke er definerende for din vakkerhet. Vi er alle blomster!
Vi i PEF-ung oppfordrer alle med utslett på huden til å dele bilder med hashtags #psoriasis og #ladblomstre. Og tagg oss gjerne med @pefung og #pefung. PEF-ung deler gjerne bildet for deg anonymt eller regrammer deg hvis du tagger oss!Med emneknaggene #psoriasis og #ladblomstre vil PEF-ung synliggjøre stigma og at mange synes det er vanskelig å vise hud med utslett.

 
Rygg og arm med synlig affisert hud og pigmentsflekker- foto Marte ØverårFot-flate med psoriasis i fokus- foto Malin L. Angletveit
 
Foto i artikkel f.v: Marte Øverås, Malin L. Angeltveit, Fame fotografene
Foto i bildekarusell f.v: Fame fotografene, Marte Øverås og Malin L. Angeltveit
 
 
Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Grenseveien 99, 0663 Oslo | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram