Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Er kronikerordet belastende?

05.03.2021

Er ordet kroniker sensitivt? Hvordan bør vi bruke det, eller er det på tide å si noe annet? I Hud & Helse nr. 1 – 2021 ser vi nærmere på formuleringen kroniker. Magasinet sendes ut 5. mars.

Bilde: Er kronikerordet belastende?

I medisinen brukes ordet kronisk når en sykdom har vart i seks måneder eller lenger. Ifølge medisinprofessor Erlend Hem er slike definisjoner ofte tilfeldige. Han er professor i medisin og leder for Gruppe for norsk medisinsk fagspråk. I tillegg er han fagansvarlig for ordforklaringer i medisin i Store norske leksikon.  

Men selv om definisjonen kanskje er litt tilfeldig, er det ikke alle som er like begeistret for å bli kalt kroniker.

– Mange reagerer negativt på kronikerordet. Noen kan oppleve det som stigmatiserende. Et annet problem er det som kalles «merkelappeffekten». Det kan innebære at helsepersonell forholder seg mer til en «kroniker» enn det individuelle mennesket. Enkeltpersoner kan på den måten oppleve å bli satt i bås. Den samme diskusjonen kjenner vi godt fra bruken av diagnoser, sier medisinprofessoren i et intervju i Hud & Helse nr. 1 – 2021. 

– Ikke plagsomt 

For forfatter Ragnhild Holmås er ikke kronikerordet så plagsomt. Hun har skrevet boken «Men du ser ikke syk ut» om hvordan det er å leve med en kronisk sykdom og om hvordan hun blir møtt av samfunnet. 

– Det er muligens individuelt, for akkurat kronisk-ordet har ikke plaget meg. Ordets implikasjoner plager meg, men det er ikke ordets feil. Ordet jeg oftest ser brukt i nedsettende sammenhenger, er ufør eller trygdet. Kanskje fordi det har en økonomisk dimensjon, et aspekt av avhengighet, som kronisk syke ikke har? spør hun.

Kronisk urtikaria-diagnosen

Hovedsaken i årets første Hud & Helse er kroniker og bruken av formuleringen. I magasinet møter du blant annet Veronica Solberg som har fått diagnosen kronisk urtikaria. Hun er inne i en god periode, men har fått beskjed at hun må være obs på at hun kan bli syk igjen.

– Selv om jeg har en god periode nå, er jeg da fortsatt kronisk syk? Ser legene på meg som frisk eller om jeg bare har en god periode og at det kommer til å blusse opp igjen? Jeg vet ikke. Jeg håper nå at det på en måte har brent ut, og det er det jeg føler at det har gjort nå. Men legen min sa at jeg må huske på at det kan blusse opp igjen, og det kan komme når som helst og hvor som helst. Du vet aldri, forteller hun.

Hudlege Anne Birgitte Thomas Nordal skjønner at begrepet kronisk urtikaria kan høres litt forvirrende og skummelt ut. Men hun understreker at begrepet brukes kun for å skille mellom den akutte varianten med varighet under seks uker og den kroniske varianten som har vart mer enn seks uker. 

– Den kroniske urtikariaen kan absolutt forsvinne, og forsvinner på ett tidspunkt, men dette varierer fra uker til måneder til år! Man er ikke kronisk syk når man er kvitt sin urtikaria, sier hudlegen ved Hudklinikken i Oslo, hudavdelingen Rikshospitalet og som er skribent for Lommelegen.

Litt mer om innholdet i Hud & Helse nr. 1 – 2021

I tillegg innholder magasinet blant annet dette: 

  • Den folkekjære musikeren Sigvart Dagsland gikk lenge med leddsmerter før han fikk diagnosen psoriasisartitt. – Jeg ble dårlig over natten, fikk smerter i hoftene og i brystbeinet. Allmenntilstanden var dårlig, men jeg var ung og tenkte ikke over det. Hvis jeg hadde tatt dette fortere på alvor, hadde kanskje sykdomsbildet vært noe annet, forteller han.
  • Da Malin Landro Angeltveit ble mor som 20-åring, fikk hun lite informasjon og oppfølging fra helsevesenet angående medisinering og svangerskap. – Heldigvis fikk jeg god hjelp av forloveden min og familien min. Med god støtte av de rundt meg, og en snill baby, så fungerte hverdagen til tross for at jeg var veldig dårlig, sier hun.
  • Visste du at 15 prosent ikke vet at de har psoriasis når de får leddsykdommen? Ifølge revmatolog Karen Minde Fagerli har de kanskje bare litt i hodebunnen og i øret.
  • Vi spør om du som har en hudsykdom eller psoriasisartritt kan ta koronavaksine.
  • Personer med moderat til alvorlig atopisk eksem har fått tilgang til et nytt biologisk legemiddel. Det heter Olumiant og kommer i tablettform.
  • Hudlege og professor Petter Gjersvik skriver i spalten sin om nye europeiske retningslinjer for behandling av psoriasis.
  • Tips om koronavennlige aktiviteter. 
  • Egne sider med nytt fra Psoriasis- og eksemforbundet og PEF-ung.

Mer om Hud & Helse

Ønsker du mer informasjon om Hud & Helse eller bli abonnent på magasinet? Les mer på hudportalen.no

 

 

Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram