Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Fordommer Fordummer

24.03.2014

PEF-ung og boka Moments fortsetter arbeidet med å sette lys på livet med en kronisk hudlidelse. Etter oppfordring fra organisasjonen blir Fordommer Fordummer med på kampen. Også de setter fokus på stigma tilknyttet psoriasis og atopisk eksem i sin facebook-kampanje.

Bilde: Fordommer Fordummer

Det handler om nyanser
[Fordommer fordummer Gudbjørg] Fordommer Fordummer en Norsk folkehjelps kampanje for å knuse myter, og å sette lys på usannheter som finnes i samfunnet. Målet er å vise og å synliggjøre diskriminering som pågår i Norge i dag, og selv skriver de «Sakene her på siden handler om fordommer og de alvorlige konsekvensene de kan få for dem som utsettes for dem.» Fokuset rettes hovedsakelig på fordommer opp mot etnisk minoriteter, men på grunn av teamets viktighet, ønsker de å medvirke til å sette fokus på stigma og fordommer tilknyttet hudlidelser.

Tar opp kampen mot stigma
Det er nemlig knyttet stor stigma til det å være syk i huden i Norge i dag. I 2011 ble det gjennomført en spørreundersøkelse vedrørende hudlidelse og stigma i Norge, og resultatet er dessverre ikke oppløftende. Undersøkelsen viser at mange opplever ulike former for stigma og diskriminering på grunnlag av sykdommen. Mange opplever å få spørsmål om det er smittsomt eller vondt, og flere kan opplyse om at de blant annet har blitt nektet tilgang til svømmehallen. Det finnes mye uvitenhet rundt de ulike diagnosene, og det kan oppleves tungt og slitsomt for den diagnostiserte å leve i en kollektiv uvitenhet hvor de til stadighet må forklare seg selv. I 2013 valgte derfor åtte ungdommer å fortelle åpent fra sine liv som «annerledes» i boka Moment. Organisasjonen har fått utallige gode tilbakemeldinger på boken, og PEF-ung er derfor stolte over å ha med Fordommer Fordummer i arbeidet med å knuse mytene tilknyttet diagnosene våre! 

Les mer om boken Moments her
 

Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram