Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Frifond runde 1

tirsdag 14. januar 2014

Luftgitar band- ungdomskonf 13 PEF-ung har bestemt at det skal være to frister for søkning av midler til Frifondaktivitet gjennomført i 2014. Første søknadsfrist er 1. februar, og andre søknadsfrist vil være 1. september. Første tildeling gir ut totalt maksimalt 60.000 kroner.

Lokal aktivitet
Frifondsmidler skal brukes til lokal aktivitet og kan søkes av både PEF-ung grupper og PEF-grupper for arbeid som rettes opp mot aldersgruppen 0-26 år. Dette betyr ikke at eldre ikke kan delta, men at aktiviteten i hovedsak skal rettes mot dette.

Endringer i tilskudd etter føringer fra LNU
Etter endringer i retningslinjene fra Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner, LNU, som gir oss midler, skal pengene som tildeles i 2014 brukes innen 30. juni 2015. Det skal også presiseres at Frifondmidler ikke kan brukes på rusmidler og alkohol.

En tredje endring de innfører i reglementet sitt er at alle lag må ha rapportert på allerede tildelte midler før de kan tildeles nye. Dette betyr at dere som fikk penger i tildelingen på høsten 2013 ikke kan søke om flere penger med mindre dere kan rapportere inn bruk på allerede gitt tilskudd.

Pengene som ble tildelt i 2013 skal være brukt innen 31.mai 2014.

Søknadsskjema
Rapportskjema
Rettningslinjer PEF-ung
Rettningslinjer LNU

 Om Frifond

Pengene skal brukes til lokal aktivitet i Norge. Dere kan ikke arrangere hyttetur til eks. Sverige med frifondmidler, men hyttetur til Trysil er lov og ansees som et bra tiltak. Flere av gruppene våre har brukt frifondsmidler til hyttetur. Det er også eksempler på at gruppene inviterer andre grupper med, eller inviterer med deltakere fra områder som ikke tilhører gruppene deres.

Norge byr på mange gøye aktiviteter og tilbud. Curling, rafting, Tusenfryd, Dyreparken, klatrepart, bowling og Go-kart er noen eksempler på aktiviteter som brukes. Man behøver ikke være en stor [Rappellering7-liten] gruppe for å ha det gøy på bowling. Dette krever heller ikke mye planlegging, men det krever penger, og penger kan dere få gjennom Frifond. På vinterstid er det mange artige aktiviteter man kan gjøre. I Vardø kan man eksempelvis delta på Yukigassen (snøballkrigturnering). Hva med å stille med et PEF-ung lag i 2014? Finnmarkingene kan selv ta initiativ til å invitere med PEF-ungere fra andre steder i landet til å delta på turneringen.

Rundt sommertid kan man lage grillfest i en park eller på en holme. I påsken kan man arrangere en påskeegg-vandring, karneval rundt fastelavn, juleverksted i jula og kanskje dere vil starte året med en nyttårsfest. Når været er grått og tungt, frister det kanskje med en filmkveld eller et kakebake-kurs.
Hos noen rykker det i rockefoten når de hører lokkende afrikanske rytmer. Hva med å arrangere et dansekurs eller bongotrommekurs? Det finnes utrolig mange gøye tiltak man kan gjøre og PEF-ung er så heldige av vi får tildelt penger til å gjøre det!

Brev og invitasjoner skal sendes ut, visitkort trykkes, kanskje gruppen ønsker en roll-up eller banner, eventuelt en genser eller t-skjorte med logoen vår på. På planleggingsmøter fortæres litt kjeks og sjokolade, og en juleavslutning er alltid hyggelig. PEF-ungs grupper kan søke om midler til administrasjon, og nye PEF-ung grupper kan søke om 10.000 kroner i oppstartsmidler. Penger som kommer godt med når dere skal planlegge aktivitet og sende ut invitasjoner. Men husk god regnskapsskikk og kvitteringer… dere skal selv ta vare på regnskapet i en del år fremover.

ÅRSMØTE! For mange klinger dette ordet dårlig, men det er utrolig viktig for gruppen. Det er her neste år bestemmes og begynner å ta form gjennom valg av styre og gjerne en diskusjon om hva felleskapet ønsker å gjøre. Årsmøte er ikke et kjedelig ord, men årsmøte er makt og symbolet på neste års moro. Om man liker ordet eller ikke, er dette noe som må gjennomføres. PEF-ung gruppene kan bruke frifondsmidler til å gjennomføre møtet. Knytt det gjerne opp mot en gøy aktivitet, da er det ofte flere som kommer. 

Fristene for å søke Frifondmidler i 2014 er 1. februar og 1. september.

Vi håper at de ulike gruppene og engasjerte PEF-ungerne (og PEFerne) kommer med mange gode forslag og ønsker for arrangement dere ønsker å gjennomføre i frem til 30.06.2015
Det er viktig å planlegge fremover, og på årsmøtet er det lurt å planlegge ønsket aktivitet for året som kommer. Slik kan dere også søke både frifondsmidler og penger andre steder for å kunne gjennomføre aktivitetene dere har lyst til å gjøre!

Har dere en ide eller noe dere synes virker gøy er det beste du kan gjøre å fortelle andre om det! Sammen formes ideer og prosjekter, og nye gøye aktiviteter lages. Vil dere invitere til campingstol bingo? Det kan være utrolig gøy å forberede et slikt arrangement! Selv har jeg fått mange gode venner gjennom planlegging, idemyldring og organisasjonsarbeid. Man trenger ikke gjøre alt alene. Det er mange flotte PEF-ere rundt om i landet og de ulike lokalgruppene som ønsker å hjelpe til og dele av sin kunnskap med de unge engasjerte tillitsvalgte, og kontoret i Oslo hjelper gjerne med det vi kan. 

Men husk at midlene:

-          - MÅ brukes innen gitt frist

-          - Ikke kan spares

-          - Skal rapporteres på!

-          - Må brukes i NORGE (hovedsakelig i nærmiljøet deres)

-          - Kan brukes til å sponse deltakelse for «deres» på Ungdomskonferansen og sentrale PEF-ung arrangement i Norge

-          - Kan brukes til årsmøtet for PEF-ung gruppen

-          - Skal skape aktivitet, enten direkte eller indirekte

-          - At en gøy aktivitet med 3 personer kanskje blir til 6 neste gang og 12 gangen etter det. Roma ble ikke bygget på en dag, heller ikke organisasjoner

-          - Ikke skal brukes på rusmidler, heller ikke alkohol

-          - Ikke skal brukes utover gitte retningslinjer!

Hvordan søke?

Å søke Frifondsmidler til PEF-ung arbeid gjøres ved at du fyller ut søknadsskjemaet som finnes i artikkelen. Her skriver dere inn hva dere ønsker å gjøre, hvor mange dere tror kommer og hvor mye dette vil koste. Dette krever at dere har sjekket ut litt priser og vet hvor mye ting koster. Dersom dere søker 10.000 kroner til å bowle for 10 personer vil dere ikke få så masse penger til en slik aktivitet, men dersom dere lager hyttetur for 10 personer kan summene være litt større.

 Ta kontakt med Maren på 23 37 62 42 eller maren[at]pef-ung.no for spørsmål

  [Frifondorganisasjon]

Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Grenseveien 99, 0663 Oslo | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram