Kunnskap, vennskap og fellesskap

PEF Norge

Sommerkursus i Middelfart

13.07.2015

Slitne etter en lærerik uke sitter Alexander og Maren atter en gang på toget. Den lange hjemreisen er akkurat begynt, denne gang på reserverte plasser. Vi lærer så lenge vi lever, og på vei til Midelfart fant du to spente nordmenn sittende i en togtrapp med bagasjen stroppet til eget ben for å lage en Mc.Gyver-style ryggstøtte (se bilde).

Lykkelige over å ha funnet et dobbelsete som ikke var reservert, trodde vi, fant vi raskt ut at «kan være reservert» i vårt tilfelle betydde reservert! Turen gikk rundt og rundt i togvogna før vi omsider fant vår plass. En plass om garantert ikke var reservert, nemlig trappa! Vel fremme etter en varm, varm, varm reise ble vi hentet på togstasjonen og kjørt til feriesenteret. Det bar rett inn i salen hvor Jens (den danske formannen) presenterte Psoriasisforeningen, en skikkelig ild-dåp i det danske språk for nordmøringen som selv mener dialekten hans har mer til felles med islandske Sigga som også hadde kommet.

[DK Alle deltakere og ledere] None-å-førti hadde tatt turen til Middelfart, og Danmark viste seg virkelig fra sin beste side. Gruppen bestod av unge og voksne, familier og undom/unge voksne. Noen hadde hatt diagnosen hele livet, men de fleste var relativt nydiagnostisert. En av deltakerne fikk sitt første utbrudd i februar i år! Alle var sugne på mer informasjon om psoriasis og hvordan leve med diagnosen på en god måte. Det var lagt opp til faglig foredrag om ernæring, psoriasis, psoriasisartritt og rettigheter. Hver dag ble avsluttet med en produktpresentasjon og felles behandlingstime, kalt den blå time. På kveldstid var det rom for erfaringsutveksling og sosialt program.

Vi har lært mye i Danmark, både om hvordan de arrangerer sitt vellykkede sommerkursus og hvordan de når ut til nydiagnostiserte. Gjennom kurset når de raskt ut og får vist dem det fellesskapet organisasjonen kan tilby. Vi har også fått innføring i noen sysemiske utfordringer i det danske helsevesen, og fått en god innføring i det danske tog-systemet, (NSB er bedre!). Selv om språket ikke har vært like lett å henge med på og begge har vært småsyke i løpet av uken er det to ting som kjennetegner danskenes sommerleir. Det er samhold og kunnskap. Danskene har vært helt vannvittig gode på samhold og utrolig flinke på å inkludere!

[Alexander den store]   [Gjengen i fiskebukse]   [Peter Mygind og Alexander Nogva stående]  

 

Tilbake
Psoriasis- og eksemforbundet Postboks 6547 Etterstad, 0606 Oslo | Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO | post@pef-ung.no
Vi har telefontid alle hverdager kl. 09.00-15.00, tlf. nr: 23 37 62 40
Personvernerklæring
Instagram