Hva er håndeksem?

Håndeksem er en hudsykdom som kan være akutt eller kronisk. Oftest starter det som et periodevis problem lokalisert mellom fingrene, på fingertuppene eller i form av flekkvise og fortykkende områder i håndflatene. Omtrent 1 av 10 lider av håndeksem og dersom problemet ikke utredes og behandles, risikerer man at det blir langvarig. Personer som har hatt eksem, pollenallergi eller andre allergier som barn er mer utsatt enn andre grupper. Selv om sykdommen ikke er farlig, kan kronisk håndeksem påvirke både livskvaliteten og sosial- og yrkeslivet. Yrkesgrupper som ofte er i kontakt med mye fukt, kjemikalier, tørr eller kald luft er utsatt for håndeksem.

Årsak

Den underliggende årsaken til håndeksem skyldes en kombinasjon av arv og ytre påvirkning. Håndeksem deles ofte inn i to hovedtyper; irritativt og allergisk håndeksem.

Irritativt eller toksisk håndeksem oppstår når lokalt irriterende stoffer forårsaker en direkte skade på cellene i overhuden. Slike lokalt irriterende stoffer er vann, såpe, vaskemidler, rengjøringsmidler og sterke kjemikalier. Hyppig kontakt med slike stoffer bryter ned hudens beskyttelsesbarriere. Andre ting som kan irritere er slitasje, kulde og vind.

Allergisk håndeksem oppstår når et allergen utløser en allergisk reaksjon. Vanlige allergener er nikkel, parfyme, konserveringsmidler og gummistoffer. Typisk for denne type reaksjon er at kun noen få individer reagerer på stoffet; de aller fleste vil tåle det.

Svikten i hudbarrieren fører til at bakterier og andre irriterende stoffer trenger ned i huden og aktiverer det lokale immunforsvaret, slik at huden blir rød og betent. Eksemet klør mye og mange klorer da opp huden, som ytterligere svekker hudbarrieren. På denne måten forsterkes eksemet.

Atopikere er spesielt utsatt for å få håndeksem, da disse har en defekt hudbarriere og forstyrret funksjon i immunforsvaret. Deres hud er mer følsom enn andres overfor hudirritasjoner og gjentatt kontakt med fukt.

Symtomer

 

 

Huden blir rød og fortykket, og det er kløe. Etterhvert vil utslettet skjelle og sprekke opp.

Det er veldig individuelt hvor hardt man rammes, og plagene svinger mellom gode og dårlige perioder. Symptomene kan være alt fra et lett, kløende utslett til sterk kløe, hevelse og blemmer. I alvorlige tilfeller kan åpne sår føre til bakterielle hudinfeksjoner og væsking fra utslettet.

Enkelte kan også få små, væskefylte blemmer som klør på siden av fingrene og håndflaten. Klør man og lager hull på blemmene, kan det oppstå betennelser. Det er med på å gjøre situasjonen verre.