PEF-trimmen

Vi ønsker å invitere deg til gratis veiledet trening og sosialt fellesskap gjennom PEF-trimmen. Påmeldingen er nå stengt!

Illustrasjon: iStock

Hovedmålet med PEF-trimmen er å tilby en aktivitet som gir glede, forbedret fysisk helse, sosialt samvær, samt reduserer ensomhet og stress. Målgruppen for prosjektet er personer med kroniske hudsykdommer og psoriasisartritt.

Det eneste kriteriet for å delta i prosjektet PEF-trimmen er at du er medlem i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) eller PEF-ung, og er 18år eller eldre.

OBS! Alle gruppene er fullbooket, så påmeldingen er nå stengt! 

Enkle trimøkter

Hver uke legges det opp til en til to enkle og funksjonelle trimøkter på 30 minutter, som ledes av instruktør med kompetanse på tilpasset trening.

Trimøktene, med påfølgende skravling og deling av oppturer og nedturer, vil foregå over den digitale plattformen Zoom. Vi tilbyr god teknisk støtte ved hvert treff for de som har behov for dette.

Programmet vil fokusere både på styrketrening, kondisjon, bevegelighet og balanse. Vi vil benytte oss av treningsstrikk (blir sendt til deg i forkant av første trimøkt), stol og treningsmatte.

Instruktør: Idrettspedagog Sanna Grydeland

Individtilpasset trening: Instruktør vil sammen med fysioterapeut gjennomføre en forundersøkelse av deltakerne. Dette skal sikre at alle får gode og tilrettelagte trimøkter. Hvis deltaker ønsker en plan for trening utenom de ukentlige fellesøktene, er dette også en mulighet.

Mot slutten av treningsperioden vil hver deltaker få en personlig time (30 min) via zoom med instruktøren ved avslutning av prosjektet, slik at en plan for videre trening kan legges (frivillig).

Oppstart

Det vil være muligheten for påmelding til ulike tidspunkter på dagen (dagtid/kveldstid),  og antall fellesøkter per uke (1 eller 2 økter).

Ut ifra dine valg blir du tildelt en treningsgruppe.

Treningsgruppene

  • Treningsgruppene er fullbooket. En gruppe trener hver mandag kl 11:00 og den andre gruppen trener hver torsdag kl 18:00

Hvem bør melde seg på?

  • Personer med kroniske hudsykdommer og/eller psoriasisartritt som er 18år eller eldre
  • Personer som har behov for et tilpasset treningsopplegg
  • Personer som ikke kan eller orker å trene ordinært på treningssenter eller hos fysioterapeut
  • Personer som ønsker å trene hjemme
  • Personer som enten er helt nybegynner til trening eller har noe erfaring

Viktig supplement

Hvorfor er regelmessig aktivitet viktig for deg med kronisk ledd- og/eller hudsykdom?

Trening er en kilde til bedre fysisk helse, fysisk funksjon og bedre
mental helse (3).

Individer med autoimmune sykdommer har en tendens til å ha en mer stillesittende livsstil sammenlignet med friske kontroller (1). Årsaksforklaringen kan bla. være en frykt for oppblussing av sykdommen. Studier viser derimot at regelmessig, tilpasset fysisk trening ikke øker sykdomsaktivitet, og er derfor helt trygt å gjennomføre (1,2).

Regelmessig, tilpasset trening kan bl.a. forebygge fedme, hjerte- og karsykdommer samt diabetes type 2 (3), som alle er funnet å være risikofaktorer for utbrudd og forverring av kroniske sykdommer slik som PsA og psoriasis.

Hvis du vil forbedre din livskvalitet samtidig som du møter andre likesinnede, bør du melde deg på!

Litteraturliste

  1. Sharif et al., (2018). Physical activity and autoimmune diseases: Get moving and manage the disease, Autoimmunity Reviews, Volume 17, Issue 1,2018, Pages 53-72, ISSN 1568-9972, https://doi.org/10.1016/j.autrev.2017.11.010.
  2. Thomsen et al. (2019) The impact of high intensity interval training on disease activity and patient disease perception in patients with psoriatic arthritis: A randomized controlled trial. Arthritis care & research 2018 https://doi.org/10.1002/acr.23614
  3. https://www.helsenorge.no/trening-og-fysisk-aktivitet/hva-fysisk-aktivitet-gjor-med-kroppen/

 

Påmelding

Kurset er stengt for påmelding!

Spørsmål: Ta gjerne kontakt med prosjektleder Sanna Grydeland i PEF på epost sanna.grydeland[at]pefnorge.no