Verdens psoriasisdag

Psoriasis- og eksemforbundet markerte Verdens psoriasisdag 29. oktober 2020 med en digital "TV-sending".

Programleder for sendingen var Kjetil Askeland, som er leve og kjent som programleder i NRK-programmet «Hva feiler det deg?». Sammen med generalsekretær Mari Øvergaard i Psoriasis- og eksemforbundet, åpnet de sendingen.

I løpet av sendingen borret vi i forholdet mellom behandler og pasient. Er det egentlig mulig å legge til rette for samvalg, denne pasientrettigheten som betyr at pasienten skal være med å velge behandling? Her fikk vi hjelp av samvalgsforsker Anja Fog Heen. Hun er forsker i stiftelsen MAGIC Evidence Ecosystem foundation og lege på Lovisenberg Sykehus, medisinsk klinikk.

Er det noen paralleller mellom en regissør og en skuespiller og en lege og en pasient? Det spute vi regissør Dag Johan Haugerud og skuespiller Trine Wiggen om.

Hudlege og forsker Øystein Sandanger fra Rikshospitalet fortalte om hva som rører seg på behandlings- og forskningsfronten på psoriasis. Og Elisabeth Bakken ga oss et innblikk i hvordan det er å leve med psoriasis.

Dessuten viste vi en film fra Lakselv i Finnmark, der vi møtte musiker Tara Lill Flåten Nicolaisen som har psoriasis og holder seg unna stress.

TV-sendingen er økonomisk støttet av legemiddelfirmaene AbbVie og Leo Pharma.