Høstens vaksiner
Folkehelseinstituttet anbefaler at alle risikogrupper vurderer å ta influensavaksine og oppfrisking av koronavaksine.
Hvis du er over 65 år, mottok du sannsynligvis nylig en sms fra Folkehelseinstituttet (FHI) om vaksineanbefalinger i høst. FHI oppfordrer spesielt alle over 65 år og beboere i omsorgsbolig og sykehjem til å ta vaksine mot influensa og korona.
I tillegg oppfordrer instituttet personer som har kroniske sykdommer og som har nedsatt immunforsvar som følge av sykdom eller behandling av sjukdom til å gjøre det samme.
FHI anbefaler også pneumokokkvaksine hvert 6. år til de samme gruppene.
Her kan du lese mer om FHIs vaksineanbefalinger
Vaksinering av hudpasienter
Overlege og førsteamanuensis Olav Sundnes ved seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus (OUS) er medlem i Psoriasis- og eksemforbundets medisinske råd. Han underskreker at voksne hudpasienter som står på en immundempende behandling regnes som risikogruppe i denne sammenhengen.
– FHI anbefaler at alle risikogrupper vurderer influensavaksine og oppfrisking av COVID-vaksine før høst og vintersesongen 2024 og 2025. For voksne hudpasienter er typisk det å stå på en immundempende behandling for autoimmun hudsykdom noe som gjør at en blir regnet som risikogruppe, sier han.
Sundnes opplever sjelden at disse vaksinene gir alvorlige bivirkninger for hudpasienter.
– Det er ingen tvil om at vaksiner potensielt kan gi hudbivirkninger, inkludert forverring av hudsykdommer, men jeg opplever sjelden at de gir alvorlige vedvarende hudbivirkninger. Hos personer med høyere risiko for alvorlige luftveisinfeksjoner, er vi derfor stort sett mer bekymret for slike infeksjoner enn vi er for bivirkninger av vaksine. Det finnes alltid unntak, og til syvende sist blir det alltid en individuell vurdering av risiko versus nytte. Det er for eksempel slik at ikke alle immundempende legemidler for hudsykdommer har en like kraftig immundempende effekt. Et eksempel på dette omalizumab (legemiddelet Xolair) som brukes for kronisk urtikaria. Denne påvirker immunsystemet, men gir ikke økt risiko for infeksjoner, sier hudlegen.
Om vurdering av koronavaksine, vil det også være interessant om den enkelte nylig har vært smittet av korona.
– For covidvaksiner er også opplysninger om hvorvidt en har hatt nylig covid-infeksjon en faktor som kan tas med i vurdering. Ved ukomplisert covid-infeksjon i løpet av det siste året, er det for mange lite hensiktsmessig å ta oppfriskingsdose nå, men her har ikke FHI gitt spesifikke anbefalinger, legger han til.
Studie om infeksjoner hos leddpasienter
En studie ved Diakonhjemmet sykehus og REMEDY forskningssenter viser at det er økt risiko for alvorlige infeksjoner hos leddpasienter som behandles med biologiske legemidler. Studien viser også at denne risikoen er dobbelt så høy som i den generelle befolkningen og at det virker som om risikoen forblir høy mens man er under behandling. Pasienter med revmatoid artritt har også større risiko for infeksjoner sammenlignet med de med psoriasisartritt eller spondyloartritt.
– Disse pasientene får tydelig informasjon om at de må ta en pause fra medisinene om de får en infeksjon, sier Christensen på nettsiden til Diakonhjemmet sykehus.
Under koronapandemien deltok Christensen i en studie som undersøkte hvordan pasienter med betennelsessykdommer responderte på koronavaksinasjon. Studien viste at disse pasientene hadde en svakere antistoffrespons og mistet antistoffene raskere enn friske personer. Funnene har bidratt til anbefalinger om hyppigere vaksinasjonsdoser for denne pasientgruppen.
Spør legen!
Sundnes anbefaler deg som lurer på om du bør ta vaksine mot korona og influensa å ta kontakt med legen din.
– Generelt vil jeg anbefale at om en har spesielle bekymringer rundt vaksiner, for eksempel ved tidligere bivirkninger, så er det lurt å diskutere dette med lege før en bestemmer seg, sier han.
Tilbake