Ta vare på huden i påskesolen

31.03.2023

For deg som har en hudsykdom eller hudproblemer, er det viktig å nyte påskesolen med forsiktighet. Enten du er hjemme, i utlandet, på fjellet eller ved sjøen, er det lurt å bruke solvett.

Bilde: Ta vare på huden i påskesolen
Ifølge Kreftforeningen øker mye snø risikoen for å bli solbrent, og store snømengder flere steder i landet årets påske gir sterkere UV-stråling.
 
Det er også lurt å beskytte øynene når du er ute i snøen, for uten beskyttelse kan du bli snøblind.
 
– Snøen reflekterer solstrålene veldig godt, faktisk øker det solstrålingen med opp mot 50 prosent. Uten beskyttelse kan du bli solbrent, men også snøblind. Derfor er det like viktig å beskytte øynene mot solen som det er å beskytte huden, sier fagdirektør Lill Tove Nilsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) på Kreftforeningens nettside.
 
 

Hva er solbrenthet?

 
Solbrenthet er en akutt betennelsesreaksjon som følge av å ha fått for mye sollys på huden. Sollys er egentlig ultrafiolett stråling (UVR) som er en felles betegnelse
på UVA-, UVB- og UVC-stråler. Sistnevnte absorberes for det meste i atmosfæren og utgjør lav grad av risiko for huden vår.
 
UVA- og UVB-stråler kan føre til betennelse i huden, men det er UVB-strålene som
oftest gir betent hud. UVB er omtrent 1 000 ganger mer potent enn UVA, når det kommer til å skade huden direkte (2).
 
Betennelse som forårsakes av solstråler, er det vi gjerne omtaler som solbrenthet (1).
Solens ultrafiolette stråler (UV-stråler) er viktige blant annet fordi det gjør at huden danner vitamin D. Produksjonen av D-vitaminer i kroppen er avhengig av små doser med UV-stråling. Store doser UV-stråling kan blant annet føre til hudskader, øyeskader og hudkreft.
 
Solbrenthet er en selvbegrensende tilstand, som vanligvis går over i løpet av noen dager. Vi vet i dag at solbrenthet har sammenheng med økt risiko for å utvikle hudkreft uansett alder1. Derfor er det viktig å forebygge at huden blir solbrent.
 

Om soling og hudsykdom

Godt «solvett» er viktig for alle uavhengig av hudsykdom eller ei, hudtype, kjønn eller alder (3). Overeksponering av sollys kan være årsak til en rekke hudtilstander som soleksem, solare keratoser (gammelmannsvorter) og melasma (hyperpigmentering) for å nevne noe.
 

Om solkrem

En solkrem bør inneholde beskyttelse med både UVA- og UVB-stråler, for å forebygge strålingsskader på huden som økt rynkedannelse, pigmentering, solbrenthet og utvikling av hudkreft.
 
Dersom du er plaget med soleksem, solutløste hudsykdommer eller tar medikamenter som gjør deg mer følsom mot sollys, bør du alltid få helsefaglig veiledning i bruk av en solkrem.
 
Så hvilken solfaktor bør jeg velge? Psoriasis- og eksemforbundet anbefaler å bruke en solkrem med solfaktor (SPF) 30 eller høyere. Velg helst et produkt med en bredspektret beskyttelse.
 
En bredspektret beskyttelse blokkerer både UVA- og UVB-stråler. Det  er veldig lurt å velge et produkt som opprettholder effekt ved svetting (3).
 

Om smøring

Det anbefales å smøre deg med solkrem minst 15 minutter før du går ut av døren. Det er viktig at du smører nok solkrem. Solkremen bør smøres med rikelige mengder på kroppen som ikke er tildekket.
 
Husk å smøre ansikt, hals, ører, hender og føtter. Dersom du ikke har hår på hodet er
det særlig viktig å huske og smøre her også. Det finnes ulike produkter som kan egne seg bedre enn andre.
 
Noen synes en solstift kan passe god til neserygg og lepper. Til hodet har mange nytte av et produkt som ikke er så klissete som en krem kan være. Finn et produkt som passer til deg (4).
 
Visste du at selv ved skydekke kan opptil 80 prosent av solens skadelige stråling trenge inn i huden din (4)? Og dersom du oppholder deg i nærheten av snø, sand og
vann har du ekstra behov for solbeskyttelse. Hvorfor? Jo fordi snø, sand og vann reflekterer solstrålingen.
 
Referanser:
  1. Young, A. R, Tewari, A. (2022). Sunburn. [UpToDate] Mars 2022.
  2. Norwegian Scientific Committee for Food and Environment [VKM] (2022). Risk-benefit assessment of sunscreen. ISBN: 978-82-8259-384-7. Oslo, April 2022.
  3. Baron, E. (2021). Selection of sunscreen and sun-protective measures. [UpToDate]. Mai 2021.
  4. American Academy of Dermatology Association. Sunscreen FAQs.
  5. Verdens Helseorganisasjon [WHO], Radiation: Sun Protection. Sept 2003.

Denne artikkelen sto på trykk i Hud & Helse nr. 2 - 2022.

Tilbake