Å leve med psoriasis

Psoriasis kan ha sterk påvirkning på livskvaliteten og har mange tilleggsaspekter utover kun å være en hudsykdom.

Fysiske utfordringer

Psoriasis medfører ofte fysisk ubehag og kan gi smerter fra huden og fra ledd ved psoriasis artritt) og kløe som påvirker muligheten til å utføre daglige aktiviteter hjemme og på jobb. Mange opplever forstyrret nattesøvn med betydelig redusert livskvalitet. Sprukken og blødende hud gir ofte kroniske smerter. For mange har hudsmertene betydelig negativ innvirkning på livsglede, humør og søvn.

Særlig psoriasis på hender og føtter kan være svært smertefulle og hemmende. Selv om det er et mindre areal som er angrepet, vil psoriasis på disse stedene være sterkt invalidiserende for pasienten. Enkelte greier verken å bøye fingrene eller å gå. Dette kan føre til sykmelding, passivitet, nedsatt fysisk aktivitet med høyere risiko for vektoppgang.

Psykiske og sosiale utfordringer

En studie i 13 land viser at psoriasispasienter har psykiske plager i tillegg til de fysiske. Personer med psoriasis har forhøyet risiko for å ha lav selvfølelse, angst, depresjon og selvmordstanker. Spesielt kløe er knyttet til depresjon. Spørsmål fra andre om utslettet er smittsomt, å bli glodd på og å føle lite forståelse for problemene man har, viser seg også utberedt.

Mange opplever stigmatisering og diskriminering på grunn av sykdommen, og noen unngår sosial omgang på grunn av skam. Mange personer med psoriasis unngår å bruke strender og badeanlegg, fordi de opplever det belastende å vise seg i badetøy.

Synlig flass på klærne kan oppleves som sjenerende. Dersom du har hodebunnpsoriasis, er et godt tips å unngå mørke klær. Flasset er langt mindre synlig på lyse klær. En kort hårfrisyre gjør det enklere å behandle hodebunnen, og lar også solens stråler slippe til og hjelpe huden.

Samliv og intime forhold

Selv om 42 prosent av personer med psoriasis oppgir at partneren er glad i dem slik de er, opplever mange problemer med seksualitet og samliv på grunn av sykdommen. 39 prosent oppgir at de unngår sex på grunn av psoriasis. Mange frykter at en partner ikke synes de er attraktive, og noen har opplevd at sykdommen har ført til krangler.

Også når utslettet er lokalisert på et sted folk ikke ser, kan de føre til betydelige fysiske og psykiske plager, spesielt ved psoriasis i underlivet. Pasienter med moderate til større forandringer rapporterer om betydelig smerte og ubehag ved psoriasisforandringer i ytre kjønnslepper, lysken eller på penishodet. Spesielt unge mennesker kan føle seg hemmet i kjærlighetslivet. Psoriasis kløen i intimsteder kan være betydelig hemmende.

Et råd er at man forteller partneren om sykdommen tidlig i forholdet. Psoriasis på kjønnsorganet er ikke en kjønnssykdom og heller ikke smittsom. Det utgjør heller ingen hinder for å få barn.

Ved invers psoriasis (lokalisert til hudfold) gjelder det å holde huden minst mulig klam og unngå gnissing i hud mot hud. Bruk løstsittende tøy med gjennomlufting, heller bomull enn syntetiske stoffer. Ved psoriasis i skrittet bør stramme bukser og truser unngås. Hvis det er mulig kan et stykke bomullsstoff legges i de affiserte hudfoldene. God kroppshygiene er viktig, spesielt rundt kjønnsorganene. Er huden svært irritert, vask kjønnsorganet en til to ganger daglig med vann ved ansamling av sekret. Sørg for å fjerne rester av krem.  

Sykefravær og nedsatt arbeidsevne

Mange med psoriasis har økt fravær fra jobb på grunn av plager og nedsatt funksjonsevne forbundet med sykdommen. Undersøkelser viser at svært mange plages av at skjell flasser av på jobb, og at smerter og kløe gir lavere produktivitet og forstyrrer konsentrasjonen. Noen isolerer seg fra sosial omgang. En del oppgir negativ oppmerksomhet fra kolleger eller kunder.

Hudleger fraråder personer med psoriasis på hender å være i arbeid der hendene utsettes for slitasje, eller kommer i kontakt med forskjellige stoffer, som frisør, mekaniker etc. Kontorarbeid vil gi langt færre sykedager.

Løse og fortykkede negler kan gi voldsomme smerter ved den minste berøring. Det kan være praktisk umulig å bruke hendene, og i alvorlige tilfeller kan psoriasisutbrudd på hender og føtter være direkte invalidiserende.

Kosthold

Et godt kosthold er viktig for å forebygge feilernæring, inkludert overvekt og underernæring, i tillegg til livsstilssykdommer. Vekttap kan påvirke psoriasis gunstig. Å spise rikelig fet fisk, frukt og grønnsaker kan ha en gunstig effekt, da disse er gode kilder til henholdsvis flerumettede fettsyrer, antioksidanter og Vitamin D. Glutenfri kost har vist seg å redusere psoriasisutslett hos noen.

Fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet demper generelt betennelsesreaksjoner og kan gi bedre søvn, økt overskudd og velvære, bedre humør og konsentrasjon og reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft og diabetes.

Røyking og psoriasis

Det er en vi en sammenheng mellom røyking og psoriasis. Å røyke mindre kan gi mildere symptomer. Røyking er spesielt knyttet til psoriasis på hender og føtter. Dette gjelder særlig typen PPP, der over 90 prosent av de som rammes røyker.

Alkohol

Forskning viser at personer med psoriasis har et gjennomsnittlig høyere alkoholforbruk enn resten av befolkningen. Det er imidlertid ikke klart hvorvidt alkohol bidrar til utviklingen av psoriasis, eller om personer med psoriasis har lettere for å drikke mer alkohol som følge av et mer stillesittende liv eller mot smerter. To studier har sett på økt forekomst av psoriasis hos personer som hadde et høyere alkoholkonsum i forkant av debut av psoriasis, sammenlignet med dem som ikke fikk psoriasis.

En usunn livsstil kan forverre helsen, inkludert psoriasis. Psoriasis med sin påvirkning av psyken, passivitet og mere, kan føre til at en oftere får en usunn livsstil. Du kan få hjelp til å endre din livsstil. Ta kontakt med fastlegen eller noen du stoler på.

Les mer om å leve med psoriasis på nettsiden levmedpsoriasis.no